Politika

Dok ruši BiH, Dodika jako brine jedna stvar: Morat će doći do poskupljenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je da ekonomija u bh. entitetu RS ide dobro, ali da postoji mogućnost da je ugrozi situacija u vezi sa energetikom.

Milorad Dodik - Istokrs.com

“Izgubili smo pola godine zbog Federacije Bosne i Hercegovine iz koje se nastoji osporiti projekat `Buk Bijela` i to pokušavamo da riješimo. Sada se vidi koliko je važno da imamo energetke objekte. Također, 15 godina gubimo da Banja Luka bude gasifikovana zato što nam iz Sarajeva ne daju dozvolu da ispod Drine prođe gasovod, što je nama neshvatljivo”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da su eneregetski problemi u svijetu, pogotovo u Evropi ugroženi do te mjere što će bitno uticati na živote ljudi.

“Ni krivi ni dužni bit ćemo suočeni sa povećanjem cijene energenata, kako RS uvozi značajan dio roba, doći će do povećanja njihovih cijena na našu mogućnost ili nemogućnost da to pratimo na socijalnom planu. Ali, mi se svaki dan borimo”, istakao je Dodik, prenosi Srna.

On je naveo da su se danas predstavnici vlasti bavili pitanjem rješavanja snabdjevanja gasom, dok su za to vrijeme, kako je rekao, neki galamili po skupštini, kao i snabdjevanjem električnom energijom, a rješavalo se i pitanje u vezi sa izgradnjom gasovoda.

Dodik je naveo da su se razgovaralo sa jednom kineskom korporacijom o pravljenju master-plana koji se odnosi na otpadne vode.

“Do Nove godine imaćemo značajno rješenje pitanja auto-puta od Rače prema Bijeljini i dalje od Bijeljine do Modriče, kao i ugovorene izvođače. Takođe, bavimo se izgradnjom sistema elektrana na Bistrici, pokušavamo da počnemo izgradnju aerodroma u Trebinju”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u fokusu vlasti RS su i njene lokalne zajednice i načini kako da se one podrže, da se u rebalansu predvidjelo oko 40 miliona KM, a da se traže relokacije za još 20 miliona KM sredstava.

“Više od 60 miliona KM iz republičkog budžeta otići će prema 65 opština, kao i prema opštinama u Federaciji BiH sa srpskom većinom”, najavio je Dodik i ponovio da je RS stabilna i da ima stabilne institucije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh