Politika

Čović: Nikad nismo bili u goroj političkoj situaciji od Daytona

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a osvrnuo se na današnji susret sa predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem (SDA) i još zamjenikom ovog doma Nikolom Špirićem (SNSD).

vijesti

Njih trojica danas su razgovarali o eventualnoj deblokadi rada ove zakonodavne institucije. Upitan što je zaključak današnjeg susreta, odgovorio je da je zaključak da nikada nismo bili u većoj političkoj situaciji od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentirao je najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više sudjelovati u radu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti suglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

“Republika Srpska, kao i Federacija BiH, je do zavidne razine samostalna. To je Dayton, Aneks 4 jasno definirao. Moja molba svima koji vole Bosnu i Hercegovinu jeste da čitaju Ustav. Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promijeniti”, ocijenio je Čović.

Obrazložio je svoje viđenje pitanje etničkog identiteta u Ustavu Bosne i Hercegovine. Potcrtao je da se politički predstavnici Hrvata, kako je izjavio, neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

“Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava”, naglasio je, prenosi Klix.

Izetbegović je nakon ovog sastanka poručio Dodiku da njegove najave nisu provodive te da je spreman razgovarati s njim, kako je rekao, jedan na jedan. Špirić je ocijenio da je današnji razgovor bio “drugarski”.

Dodik uvjetuje razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni dužnosnici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh