Politika

Čanak: “Dodika znam kad se kleo u BiH, kleo se i u to da su Mladić i Karadžić zločinci”

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine danas je rekao kako je “srpski svet samo velika Srbija sa lažnom ličnom kartom”.

Nenad Čanak - Otvoreno.ba

Danas se u Banjoj Luci obilježava dan srpskog jedinstva, a Čanak je na pitanje da li je dobio poziv da prisustvuje dao zanimljiv odgovor.

“Nisam. To nije dan srpskog jedinstva, nego je to dan političkog jedinstva, pristalica etnocentrične politike ‘velike Srbije’, a ja nemam tu šta da radim. U ‘Sjevernoj BiH’ postoji potreba za stalnim izazivanjem konflikta zato da bi se na njima živjelo, jer kada ne bi “Sjeverna BiH” izazivala tu količinu stalnih stresova prijetnjom da će se odvojiti od svoje matične države, od čega bi živjeli? Šta bi bio tačno politički narativ “Sjeverne BiH” ako ne bi bilo nekakavo ‘srpsko jedinstvo’ i nekakva pretnja secesijom”, rekao je Čanak, prenosi “N1”.

Čanak je otkrio i kako je Dodika poznavao u vrijeme kada su stavovi lidera SNSD-a bili dijametralno suprotni od ovih sadašnjih.

“Kleo se u to da su Mladić i Karadžić ratni zločinci, što i jesu. To što nema nikakve veze sa današnjom retorikom gospodina koji caruje “Sjevernom BiH”, na način koji je zaista nevjerovatan”, istaknuo je Čanak, dodavši:

“‘Sjeverna BiH’ od kada je postala entitet, nikako da prihvati BiH kao svoju državu, što ona sasvim sigurno jeste. Sjeverna BiH mora shvatiti da je dio BiH ili je uzročnik takve nesreće iz koje će nestati i “Sjeverna BiH”, ali i dio Zapadnog Balkana”, naveo je.

Čanak je prokomentarisao i nedavna dešavanja u Crnoj Gori. On smatra kako su crnogorske patriote na Cetinju spriječile građanski rat postavljanjem barikada oko Cetinja.

“Jer da su u Cetinje ušli hiljade onih koji su navodno vjerski fanatici pravoslavne crkve, pa su htjeli da dođu i prisustvuju ustoličenju episkopa Joanikija, vi biste imali na Cetinju ulične borbe”, zaključio je Čanak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh