Politika

Željko Komšić odgovorio visokom predstavniku: “Očito je da će gospodinu Šmitu trebati još vremena u BiH, da se upozna sa dejtonskim Ustavom, jer to o čemu govori ne postoji”

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odgovorio je visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) te ističe da je Sarajevo multietnički grad.

Željko Komšić - Avaz.ba

Potpuno je nejasna izjava gospodina Šmita o Sarajevu. Sarajevo je od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovištvo, pa prema tome ne vidim zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civiliziranom čovjeku moglo biti sporno, da ne kažem problem. Sarajevo je opet, istovremeno, kroz stoljeća multietnički i kosmopolitski grad – rekao je Komšić osvrnuvši se tako na izjave Šmita, visokog predstavnika u našoj zemlji na Simpoziju o evroatlantskoj perspektivi BiH.

Velike žrtve građana
Dodaje da je upravo zbog te činjenice Sarajevo ubijano i razarano.

U Drugom svjetskom ratu od nacista, a u posljednjem od Vojske RS-a. Ali je i branjeno i odbranjeno uz velike žrtve njegovih građana, i ne samo Bošnjaka, nego svih onih koji Bosnu i Hercegovinu nose na srcu. I pored svega toga Sarajevo je multietnički, kosmopolitski i slobodarski grad i takvo će ostati, bez obzira ko u njemu činio etničku većinu. U to vjerujem kao i svi moji sugrađani, naglašava Komšić.

Komentarišući izbor za člana Predsjedništva BiH, Komšić naglašava da je insistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona derogacija međunarodnih institucija.

Što se tiče pitanja mog izbora mogu reći da je insistiranje na etničkom legitimitetu u kontekstu izbornog zakona, negiranje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Jer ako se polazi od toga da je samo legitiman onaj ko ima etnički legitimitet, onda se derogiraju i Mišljenje Venecijanske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava koje pokušavaju da otklone, a ne da prošire etničku diskriminaciju. Očito je da će gospodinu Šmitu trebati još vremena u Bosni i Hercegovini, da se upozna sa dejtonskim Ustavom, jer to o čemu govori ne postoji u Ustavu, kako bi u konačnici uvidio sve detalje i kompleksnost tematike – poručuje Komšić.

Bonska ovlaštenja
Poziva Šmita da nametne izmjene Ustava i izbornog zakona po svom nahođenju.

S obzirom da Šmit kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i po bonskim ovlaštenjima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antievropskog poteza, zaključuje Komšić, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh