Politika

Džaferović: Većina stanovništva želi da BiH postane članicom EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bio je danas jedan od učesnika panela o temi “Budućnost Evrope – proširenje” održanom u okviru Strateškog foruma na Bledu, napomenuvši tom prilikom da većina stanovništva želi da BiH postane članicom EU.

– Danas je govoreno o aspektu EU u smislu sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i ekonomskog prospekta, a to je potrebno i BiH, to žele svi građani – ekonomski razvoj, poštivanja sloboda i prava i sigurnost – naglasio je.

Ističe da su svih šest država zapadnog Balkana dio Evrope, ali nisu u institucijama Evropske unije iako su okružene zemljama koje to jesu.

On smatra da bi se članstvom u EU svih država zapadnog Balkana relativizirala neka pitanja koja se nazivaju “balkanskim inatom”, relativiziraju se ukupni odnosi na zapadnom Balkanom, ali i pitanje granica koje su nepromjenjive. Članstvom u EU se ta pitanja, ocjenjuje on, relativiziraju i čini život lakšim.

Ponovio je da je budućnost svih država zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a što to prije bude, bit će bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh