Politika

Milorad Dodik: “Džaferovićev poziv Schmidtu dokaz da je njihov igrač”

Milorad Dodik obratio se medijima nakon učešća na sjednici Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik - Danas.rs

– Učestvovanje u radu nisu blokade, učestvovanje u radu je moguće na ovaj način u skladu sa zaključcima NSRS, rekao je Dodik i dodao da nijedna odluka nije donešena.

– Ako ne bude rješeno pitanje nametnutog zakona i izmišljenog viaokog predstavnika to znači i da ćemo o tačkama o kojima se mora ponovo glasati, glasati protiv, rekao je Dodik i dodao da će sve nakon toga ići na Skipštinu RS.

On je rekao da je danas namjerno izbjegnuta odluka da se ide na forum na Bledu u Sloveniji.

– Nema odluke Predsjedništva BiH o odlasku. Ukoliko neko ode tamo to može u privatnom aranžmanu i ne može da predstavlja BiH, rekao je Dodik i dodao:

– Ja me idem jer je tamo značajna uloga predviđena za neizabranog visokog predstavnika.

Rekao je da će danas o svemu obavijestiti i organizatore foruma u Sloveniji.

– Džaferović poziva danas da visoki predstavnik smjenjuje, to samo pokazuje da je on njihov igrač. Ovo se može riješito samo dijalogom, ako toga ne bude ovo će se nastaviti, kaže Dodik i dodaje da bi baš volio da vidi Schmidta da pokuša ono što sanjari Džaferović.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što su njegov poziv komentirali i shvatili predsjednici Turske i Hrvatske te da je o svemu obavijestio i predsjednika Srbije.

Podsjetimo ni jedna odluka nije usvojena na današnjoj sjednici, jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije glasao ni za jednu, a sve tačke dnevnog reda odnosile su se na vanjsku politiku.

Džaferović je ranije rekao da je u pitanju zloupotreba institucije jer niko nije biran u Predsjedništvo da se na ovaj način ponaša nego da izvršava svoja ustavna ovlaštenja i sada je BiH u kritičnoj situaciji u kojoj treba reagirati onaj mehanizam međunarodne zajednice koji je zadužen za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ovo je blokada države BiH i očekujem da međunarodna zajednica poduzme određene aktivnosti, prije svih visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kako bi se ova situacija razriješila i da BiH normalno funkcionira – naglasio je Džaferović.

Pojasnio je da niko nije biran u Predsjedništvo BiH da ne dozvoli upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara u trenutku kada gori šuma, što je samo jedan primjer opstrukcije te Džaferović kaže da bi međunarodna zajednica trebala reagirati u skladu s nadležnostima pa ako treba i razmotriti smjene, prenosi “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh