Politika

Predsjedništvo BiH pozvalo visokog predstavnika da pomogne u borbi s požarima

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas održalo 144. vanrednu sjednicu kojoj su prisustvovali predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Predsjedništvo BiH

Član predsjedništva Milorad Dodik ponovo nije prisustvovao sjednici.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Brijegu, na osnovu bilateralnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od Ministarstva sigurnosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Predsjedništva.

Također, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da nastavi ovakvu vrstu prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi s gašenjem požara u Bosni i Hercegovini, da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju”, navodi se u saopćenju, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh