Politika

Milorad Dodik: “Jedino rješenje u BiH tri države”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će zakon o kažnjavanju negiranja genocida biti jedna od tema današnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te pitanje konkretne podrške Srbije RS.

Milorad Dodik - Vijesti.ba

– Između ostalog i to će biti tema. Ali osnovna tema je nametanje zakona, a ne sama sadržina koja je intrigantna i važna – rekao je Dodik za Prvu.

On je istakao da je važno da u RS nema nijednog problema o zajedničkom nastupu u vezi sa odgovorom na takva pitanja, te podsjetio da se to ogleda u činjenici da predstavnici RS neće da rade u institucijama BiH dok se ne riješi pitanje nametanja zakona, ali i pitanje priče o genocidu u Srebrenici.

Ponovio je da je BiH pokazala da ne može da funkcioniše, a da stranci pokušavaju da osiguraju da se tu živi zajedno, ali ne može, što se konačno mora i reći.

Dodik smatra da je jedino rješenje da se narodi u BiH raziđu, naprave tri nezavisne države u BiH, i egzistiraju u okviru međunarodnog prava.

– Ne može biti oružanog sukoba, jedino ako NATO bude neku intervenciju radio, ali ostalo ne. Mi već 25 godina živimo u miru, u posljednjih 15 godina u BiH nema nijednog masovnijeg ekscesa na nacionalnoj osnovi, da je učestvovalo pet ljudi s jedne ili druge strane – rekao je Dodik za TV “Prva”.

O tome da li Republika Srpska može blokirati funkcionisanje BiH, Dodik je rekao da će biti put ka nezavisnosti kada se na to odluče.

Za referendum je rekao da će jednog dana sigurno biti, da će doći vrijeme da će se održati ili tokom noći sazvati sjednicu Narodne skupštine i završiti svoj posao. “To će se sve dešavati politički, naravno, ništa nasilno”, dodao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh