Politika

Milorad Dodik: “Ne bojim se hapšenja, ići ću u Sarajevo da blokiram odluke Predsjedništva BiH”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se “Republika Srpska neće povući ni pedalj u političkoj borbi u vezi sa nametanjem odluke Valentina Inzka” i da ga “raduje pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u RS-u”.

Milorad Dodik - Istokrs.com

“Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ako nas ovdje slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti”, izjavio je Dodik.

On ističe da aktuelna situacija u BiH “može trajati danima, mjesecima, godinama”, te da izlaz iz krize vidi u tome da se “nametnuta Inzkova odluka odmah stavi van snage”.

“Ukoliko suspenduju Inzkovu odluku možemo razgovarati. Ako nastave napade na Republiku Srpsku slijede nove odluke i zakoni. I neka znaju da ćemo sprovoditi usvojene odluke u Narodnoj skupštini. Odbijamo postupanje sudova i tužilaštva BiH po nametnutim zakonima”, rekao je Dodik u intervjuu za “Večernje novosti”.

Dodik je rekao da predstavnici Republike Srpske neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče, a kada se povuče onda će se odlučivati šta dalje.

“Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bježimo od dijaloga, ali to podrazumjeva jasno da se kaže gdje je mjera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju”, rekao je Dodik.

On je naveo da će RS “zaštiti svakog građanina od nametnutih rješenja Inzka”.

“Oformit ćemo advokatske timove i nikoga nećemo ostaviti na vjetrometini. Policija Republike Srpske imat će obavezu, čim zakoni koje smo usvojili stupe na snagu da po njima postupa i štiti hrađane”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kaže da nema strah od hapšenja zbog izrečenih stavova o Srebrenici, te da je zato od početka tražio da ga čuva policija Republike Srpske, “a ne da ga štite oni koji bi ga hapsili”.

Dodik je rekao da će ići u Sarajevo u Predsjedništvo, jer “ima situacija kada hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić može da zakaže sjednicu” kada on nije prisutan i da “izglasava neke odluke, osim vojnih”.

“Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sjednici da bi potegao pitanje nacionalnog interesa i stvari prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srepske”, rekao je Dodik.

On je istakao da će njegovo djelovanje u Predsjedništvu BiH biti takvo da će na svakom pitanju, odnosno odluci Predsjedništva, koje se stavi pred njega, potegnuti pitanje vitalnog i nacionalnog interesa, te da će od zapisnika pa do svih drugih odluka glasati protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

“I to sve ide u Narodnu skupštinu Republike Srpske koja je mjesto konačne odluke. Narodna skupština je mjesto odluke, a ne Predsjedništvo BiH i toga neka budu svjesni u Sarajevu”, kazao je Dodik, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh