Politika

Mirko Šarović: “Nepotrebna odluka Inzka, ali Dodik mu je dao opravdanje”

Šarović je naveo da se vraćanje bonskih ovlasti javlja u najgorem mogućem trenutku, jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopćeno je iz SDS-a.

Mirko Šarović - Vijesti.ba

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka odlazaćeg visokog predstavnika Valentina Inzka, kojom je nametnuo zakon o negiranju genocida, nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlaska iz međunarodnog tutorstva.

Šarović je naveo da se vraćanje bonskih ovlasti javlja u najgorem mogućem trenutku, jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopćeno je iz SDS-a.

“Smatram da je šteta što u Vijeće sigurnosti UN-a nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije visokog predstavnika, a posebno za ukidanje bonskih ovlasti, što vidim kao jedini ispravan put za BiH u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana”, istakao je Šarović.

On je za oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge visokog predstavnika optužio aktuelnu vlast (Milorad Dodik i SNSD), za koju je naveo da je dala opravdanje da se visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH.

“Ako su bonske ovlasti ponovo vraćene nametanjem ovog zakona, to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrijebljene i u nekim budućim slučajevima, što nije put kojim BiH treba da ide”, dodao je Šarović, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh