Politika

Milorad Dodik: “Formiranje Oružanih snaga BiH bila je historijska greška, razmišljamo kako je popraviti”

On je dodao kako će “greška biti ispravljena tako što će srpski pripadnici u Oružanim snagama BiH baštiniti tradiciju Vojske RS i srpskog naroda”.

Milorad Dodik - Istokrs.com

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je Vojska RS “najčasniji i najsvjetliji obraz srpskog naroda”.

Dodik je istakao da Vojska RS “danas živi u srpskom narodu i spremna je, ako to zatreba, da ustanu u odbranu RS kako je to učinila u odbrambeno-otadžbinskom ratu”.

– Vojska RS danas živi u narodu kao mit i stvarnost. Mit jer je zbog njenog postojanja odbranjena sloboda RS, a stvarnost zato što je moguće ponovo brzo da se mobiliše u punom sastavu ako zatreba – rekao je Dodik u banjalučkoj kasarni “Kozara”, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske.

Dodik je kazao i da je najveća “ozbiljna historijska greška srpskih predstavnika ukidanje Vojske RS i formiranje Oružanih snaga BiH”.

– U ovom trenutku je dovoljno da kažemo da je to bila greška i da razmišljamo na način kako je popraviti – istakao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je dodao kako će “greška biti ispravljena tako što će srpski pripadnici u Oružanim snagama BiH baštiniti tradiciju Vojske RS i srpskog naroda”.

Dodik je rekao da je Vojska RS u proteklom ratu ostvarila sve svoje ciljeve jer se pokazala kao vojska koja brani vlastiti narod i teritoriju Republike Srpske, te da “ne stoje tvrdnje nekih da je bila osvajačka”.

Podsjećamo da su Oružane snage BiH formirane 1. januara 2006. godine, nakon provedene reforme odbrambenog sistema i prijenosa nadležnosti u oblasti odbrane sa entitetskih na državni nivo. Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH usvojeni su nekoliko mjeseci ranije u Parlamentarnoj skupštini BiH, a za njega su glasali i kadrovi SNSD-a Nikola Špirić, Dušanka Majkić i Milorad Živković, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh