Politika

Bisera Turković uputila čestitku čelnicima EU i šefovima diplomatije država članica

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je, povodom Dana Evrope, 9. maja pismo i čestitku čelnicima Evropske unije i državama članicama.

Bisera Turković - Azra.ba

– Koristim priliku da vam čestitam 9. maj Dan Evrope, praznik koji se na poseban način doživljava i obilježava u mojoj državi Bosni i Hercegovini. Demokratske, humane i prosperitetne vrijednosti koje taj datum simbolizira predstavljaju snažnu i neraskidivu vezu između građana, naroda i država cijele Evrope, posebno država članica Evropske unije – navedeno je, između ostalog, u pismu koje je upućeno predsjedniku Evropskog vijeća Charles Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, specijalnom predstavniku Josephu Borellu, Oliveru Varhelyiju te šefovima diplomatije država članica.

Ministrica je u pismu, između ostalog, istakla da je 9. maj je prilika da se izrazi snažno opredjeljenje Bosne i Hercegovine, kao države, da u skladu sa utvrđenim, poznatim i predvidljivim procesom priključenja bude dio Evropske unije i postane punopravni član napredne evropske porodice.

– Sva relevantna istraživanja pokazuju da velika većina bh. građana podržava evropske integracije, te ispunjavanje svih uvjeta ne samo za kandidatski status nego i svih reformi potrebnih za ostvarivanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

– Postoji jasno uvjerenje da je BiH dio Evrope i da proces priključenja EU nema alternativu te da će samo i jedino to donijeti konačnu i dugoročnu stabilnost i prosperitet ne samo u BiH nego i u cijelu regiju Zapadnog Balkana.

– Želim vam prenijeti vrlo jasan stav da u Bosni i Hercegovini postoje demokratske političke snage koje su spremne, u interesu građana koji to žele i traže, bez odlaganja provesti sve potrebne korake i reforme.

– Predstavnici takve politike svakodnevno vrlo aktivno rade i traže rješenja i kompromise uprkos pojedinim političkim liderima i pojedincima koji usporavaju i odbijaju neophodne reforme čak i kada to donosi direktne štete njihovom biračkom tijelu ili institucijama koje predstavljaju ili je u interesu nekih, građanima BiH, stranih politika, pišu “Vijesti“.

– Vjerujem da će Evropska unija, njene članice i njenih predstavnici prepoznati tu činjenicu te pružiti podršku putem svih međunarodnih i direktnih mehanizama, javno i tajno, svim proevropskim naporima Bosne i Hercegovine, proevropskom raspoloženju bh. građana kako bi se ostvario ključni napredak te dostigao kandidatski status za bolju budućnost. Brži i dinamičniji proces evropskih integracija BiH najbolji je i jedini istinski način dugoročne stabilizacije cijele regije – navela je Turković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh