Politika

Sarajevo i Mostar pružili ruke: Saradnja gradova u budućnosti nije upitna

Novi gradonačelnici Mostara i Sarajeva Mario Kordić i Benjamina Karić sastali su se u mostarskoj vijećnici prvi put otkako su dospjeli na čelo gradova na Miljacki i Neretvi.

Mario Kordić i Benjamina Karić - PR / Haber.ba

Sastanku su prisustvovali i direktori turističkih zajednica Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo. Kordić je po okončanju sastanka kazao da je počašćen dolaskom gradinačelnice Sarajeva i da je to bio lijep i ugodan razgovor.

Posebno mi je drago smo smo na istoj liniji. Mladi smo gradonačelnici bez političkog iskustva, ali sa velikom voljom i energijom da u našim sredinama pomaknemo stvari prema naprijed. Turizam nam se učinio bitnim prije svega zbog nesretne prošle godine i stradanja ove privredne grane. Sa turističkim radnicima danas smo razmijenili mišljenja, i ostali za apsolutnu saradnju dva grada koji bi trebali biti generatori turističke potrošnje i turizma kao takvog u regionu. I u Mostar, kao i u Sarajevo gosti dolaze kao na turistička odredišta, ali se zadržavaju relativno kratko. To je neopravdano i nedopustivo. Mi ćemo raditi da naši gradovi postanu turističke destinacije na kojima će ljudi duže vrijeme provoditi, uživajući u ovoj našoj prelijepoj državi. Nadam se i brzom uzvratnom susretu u Sarajevu, rekao je Kordić.

Karićeva je kazala kako Sarajevo voli Mostar i kako glavni grad naše zemlje ostaje uvijek otvoren za sve državljane Bosne i Hercegovine.

Moramo gledati prema naprijed. Moramo gledati u budućnost. U srcima nas Sarajlija je grad Mostar, a pretpostavljam i da je u srcima Mostaraca grad Sarajevo. Naša dalja saradnja mora biti okrenuta ka razvoju turizma, a do kraja sam uvjerena da će ona u budućnosti biti jako dobra. Danas smo razgovarali između ostalog i kako napraviti najbolji suvenir ili kako na najbolji način predstaviti turističku ponudu bh. gradova, odnosno kako se u najboljem svjetlu predstaviti u Evropi i Svijetu. Dogovorena je aktivnija saradnja Sarajeva i Mostara, izjavila je gradonačelnica Sarajeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh