Politika

Turković i Radman o pismu Blinkena, non paperu, prelasku granice

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Turković i Radman - Screenshot

Razgovarano je o unapređenju odnosa između dvije zemlje, rješavanju otvorenih pitanja, borbi protiv pandemije COVID-19, regionalnim odnosima i napretku ka EU, ali i o drugim pitanjima.

Mi vjerujemo u dobrosusjedske odnose, između naših zemalja prisutna je ta historijska bliskost. U analizi svih tema i problema, mislim da smo pronašli kompromisnu formulu, da smo se dogovorili kako ići dalje i kako razrješavati ono što do sada nije bilo razriješeno – kazala je ministrica Turković na početku svog obraćanja na konferenciji za novinare.

Kada je u pitanju pandemija koronavirusa, kaže da je razgovarano o mogućnostima da se uspostave kontakti na nivou struke i nadležnih tijela, kako bi se zajednički vidjelo na koji se način može bolje sarađivati vezano za epidemiološke mjere koje se donose u obje zemlje, kako bi njihovi efekti doprinijeli lakšem prelasku građana, uključivši i vakcinacije.

Željeli bismo i da se razmotri opcija olakšavanja uvjeta za prelazak granice za bh. građane koji planiraju putovati u Hrvatsku u narednom periodu – kazala je Turković, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dogovoreno je, nastavlja, da će nadležne službe u tom pravcu djelovati i razraditi detaljan plan, kako bi se ljeto ipak dočekalo mnogo bolje pripremljeno nego što je to situacija bila do sada.

Razgovarali smo i o političkim odnosima dviju država. O pismu koje je američki državni sekretar Antony Blinken proslijedio BiH, odnosno o principima koji se u njemu nalaze, a govore o malim izmjenama Ustava, kako bi se mogle ugraditi odluke Suda u Strazburu, da konačno dođemo u fazu rješavanja slučaja “Sejdić i Finci”, ali i da se kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana u izbornom procesu.

Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona, godina malih promjena koje će biti potrebne da se konačno riješi slučaj “Sejdić i Finci”. Naravno, nama je važno da postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje. I to je osnovni princip na kojem ćemo djelovati – ističe Turković, prenose “Vijesti“.

Kaže da se u tom pravcu djelovalo i dosad, iako su možda percepcije bile ponekada zamagljene. I možda su vizije na izvjestan način drugačije.

Jako je važno da aktivnosti Hrvatske idu u pravcu stvaranja uslova bržeg priključivanja BiH Evropskoj uniji, a naravno ona unutrašnja pitanja BiH ostaju unutrašnja pitanja BiH, sa punom voljom da Hrvatska doprinese razrješavanju onoga što može i tamo gdje može – ističe ministrica.

Bilo je riječi i o Trgovskoj gori, a dogovoreno je da će biti iznesena argumentacija i uspostavljena saradnja državnih timova. Samim tim, ocjenjuje Turković, stvari su tu stavljene na pravi kolosijek. Također je razgovarano o sporazumima o granici, ali i o pitanjima neometanog izlaska BiH na otvoreno more.

Spominjali smo i ugroženu imovinu, kako jedne strane u Hrvatskoj, tako i druge u BiH, i potraživanja koja se tu pojavljuju s vremena na vrijeme. Mislimo da ćemo uložiti malo više napora da i te stvari krenu u pravom pravcu – dodala je Turković.

Hrvatski ministar, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti našoj zemlji, sastanak s Turković ocijenio je dobrim i plodonosnim.

Važno je ono o čemu smo razgovarali i o čemu smo se dogovorili. Drago mi je danas biti ovdje u Sarajevu, u BiH. BiH je isto moja domovina. Ja sam vam prava kombinacija Bosne i Hercegovine – otac Bosanac iz Bugojna, ja sam onaj “i” rođen u Tomislavgradu, a supruga Hercegovka – pojašnjava Grlić Radman.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska, naglašava, su susjedne i prijateljske zemlje, te su nedvojbeno geografski, politički, kulturološki i gospodarski upućene jedna na drugu.

Naravno da su naši kvalitetni i prijateljski odnosi od iznimnog značaja za Hrvatsku i smatramo kako je važno istinski graditi te odnose da budu još bolji. Sukladno tome, bezuvjetno podupiremo stabilnost i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države triju jednakopravnih konstitutivnih naroda, te svih ostalih građana – istakao je Grlić Radman.

Uz kontinuirani napredak BiH u okviru euroatlantskih integracija, u tom procesu u Hrvatskoj imate odličnog zagovornika i partnera, poručio je ministar, prenose Vijesti.ba.

Svojim ponovnim dolaskom želim pokazati da želimo još intenzivnije graditi naše odnose i biti još bliži partner BiH. Istaknuli smo spremnost razgovarati o svim bilateralnim pitanjima, odnosno temama od obostranog interesa. Imali smo namjeru organizirati i susret Vijeća ministara i Vlade Hrvatske, ali nas je COVID-19 u tome spriječio. No, to ne znači da se taj susret ipak neće dogoditi u vrlo skoro vrijeme – govori Grlić Radman.

Podsjeća da je na posljednjoj sjednici Vijeća za vanjske poslove EU predstavio hrvatsku inicijativu, u saradnji sa još pet država članica, kojom se naglašava potreba za zajedničkim pristupom Evropske unije, “kako bismo BiH pomogli na putu stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU“.

I prije te rasprave ja sam došao ministrici Turković predstaviti taj non-paper, kako bismo se usuglasili da vidimo u čemu tu još možemo pridonijeti. To možemo jedino znati ako razgovaramo i ako vidimo u čemu mi kao članica EU možemo pridonijeti, kao susjed i jedina zemlja članica EU koja graniči s BiH. Prema tome, mi imamo zajednički interes – ističe Grlić Radman.

Ocijenio je važnim i to da je hrvatska strana svoju spremnost pružanja pomoći izrazila kroz svoj ugovor o evropskom partnerstvu.

Osim o našoj političkoj podršci na međunarodnom planu, s ministricom Turković razgovarao sam i o nastavku naše saradnje pri ispunavanju kriterija i održavanju EU perspektive BiH. Posebno smo važnim ocijenili intenziviranje pružanja tehničke pomoći – istakao je Grlić Radman.

To se, kako je kazao, prvenstveno odnosi na mogućnost prenosa hrvatskih iskustava iz relevantnih područja EU integracija, kao eventualnih konkretnih aktivnosti jačanja operativne saradnje.

Smatramo da iduće razdoblje donosi prilike da se upravo konstruktivno pristupi provedbi šireg spektra ključnih reformi, a koje će omogućiti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo u EU. Da se riješi pitanje reforme Izbornog zakona prije Općih izbora 2022., kao i pitanja od iznimne važnosti za uspostavu funkcionalne i stabilne BiH – implementacija slučaja “Sejdić i Finci”, “Ljubić” i svih ostalih presuda – poručio je Grlić Radman.

U tom smislu pozdravio je rad i angažman Delegacije EU i američkih partnera, a o važnosti tih pitanja, kako je kazao, svjedoče i nedavne poruke državnog tajnika Blinkena, prenose Vijesti.ba.

Njegovo pismo je na tragu našega non-papera koji su i oni dobili na uvid. Vrlo važnim smatramo i osnivanje Komisije za saradnju sa NATO-om, što će nesumnjivo ubrzati reforme. Vjerujem da je današnji susret pokazatelj naše zajedničke predanosti izgradnji još boljih političkih, gospodarskih i svih drugih svekolikih odnosa naših dviju zemalja, te da ćemo u razdoblju koje je pred nama dodatno intenzivirati naše susrete i saradnju – dodao je Grlić Radman.

Pojasnio je da je Vlada Hrvatske donijela političku odluku o dodjeli donacije cjepiva Bosni i Hercegovini, jer, kako je naveo, smatra da je to ispravan potez jedne prijateljske zemlje koja želi pomoći u borbi protiv pandemije.

Mi želimo pokazati i solidarnost, tako da ćemo uskoro dostaviti to cjepivo. Vjerujemo da će se to realizirati u narednim danima, te ćemo tada imati i više informacija o količini i raspodjeli cjepiva – potcrtao je Grlić Radman.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh