Politika

Forto: Odužit ćemo se Srbiji kroz boravak njihovih građana u Sarajevu na račun Vlade KS

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion sa 10.000 vakcina protiv COVID-19 za Kanton Sarajevo, koje je donirala Srbija. Tim avionom je stigao i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije, a dočekali su ga premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Edin Forto -pixsel

Forto se zahvalio na donaciji, te obećao da će se odužiti, najvjerovatnije putem vaučera.

– Mi smo ovdje došli da ugostimo ministra zdravlja Republike Srbije Zlatibora Lončara koji je došao sa delegacijom i dopremio prvi dio donacije od 10.000 doza vakcina AstraZeneca, koje ćemo mi kroz naš zdravstveni sistem aplicirati čim se steknu uvjeti za to, što očekujem u narednih nekoliko dana kada se obavi uvoz i sve one administrativne stvari – rekao je Forto.

Pojasnio je kako je došlo do ove donacije.

– Ono što želim naglasiti je da naša korespodencija traje već neko vrijeme. Mi smo se suštinski preko kabineta, i ovdje se želim zahvaliti šefici svog kabineta Sanji Škuletić Malagić, koja je pokrenula ovu priču, kada smo tražili da nam prodaju vakcine, u nemogućnosti da idemo direktno preko velikih svjetskih proizvođača. Obratili smo se nekoliko država i Srbija je odgovorila da će razmotriti naš zahtjev. To traje već više od mjesec i na kraju su nam rekli da, iako još ne mogu osigurati komercijalno vakcinu u smislu da platimo, oni su odlučili da nam uruče ovu donaciju 20.000 doza – dodao je Forto.

Istakao je da svakako osjećaju zahvalnost, ali da će Vlada KS “svojom gestom propratiti donaciju tako što ćemo u protuvrijednosti vakcina uručiti paket Vladi Srbije gdje ćemo njihovim građanima ponuditi nešto”.

– Još nismo zatvorili tu konstrukciju, ali vjerovatno će se raditi o mogućnosti da građani Srbije dođu u KS i borave u našim hotelima na račun Vlade KS, preko vaučera. Ali ne bih sada odgovarao na pitanja u vezi s tim. Ovo je samo najava šta je naša želja. Naša želja je da platimo za to jer imamo novac – zaključio je Forto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh