Politika

Šefik Džaferović: “Sarajevo je pokazalo da je jače od zla”

…Zbog svog herojskog otpora Sarajevo je postalo planetarni simbol odbrane principa civilizacije pred bjesomučnim nasrtajima barbarstva…

Šefik Džaferović - Blogspot.com

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prigodnom porukom obratio se javnosti povodom početka opsade Sarajeva.

Poruku prenosimo u cijelosti.

“Danas se navršava 29 godina otkako je počela zvjerska opsada Sarajeva. Bio je to pažljivo osmišljen i sistemski proveden zločin protiv jednog slobodnog grada i njegovih ljudi. Masovna ubistva, svakodnevno teroriziranje, uskraćivanje struje, vode i plina, ograničavanje dotoka hrane i drugih potrepština – sve su to bila sredstva kojima je agresor pokazao svoje monstruozno lice, pokušavajući da slomi kičmu ovog grada. Ali nije uspio. Sarajevo je pokazalo da je jače od zla, prenosi “Vijesti“.

Zbog svog herojskog otpora Sarajevo je postalo planetarni simbol odbrane principa civilizacije pred bjesomučnim nasrtajima barbarstva. Zahvaljujući pripadnicima Armije RBiH, MUP-a RBiH i svim građanima, Sarajevo je odbranjeno, a njegova odbrana i očuvanje, kao otvorenog i multietničkog grada, imalo je nezamjenjiv značaj i za odbranu cijele države.

Nikada nećemo zaboraviti žrtve opsade – 11.541 ubijenih, među kojima 1.601 djece. Nikada nećemo zaboraviti više od 50.000 ranjenih. Nikada nećemo zaboraviti ni zločince, njihove kukavičke napade, sa okolnih brda, i iživljavanje nad bespomoćnim, golorukim ljudima. Sjećat ćemo se prijatelja koji su priskočili u pomoć, ali i onih koji su ravnodušno gledali patnju Sarajeva.
Haškim presudama političkom i vojnom vrhu RS-a ostvaren je samo dio pravde, ali je opisana istina o opsadi koju ćemo čuvati i braniti. Sljedbenici zločinaca i danas pokušavaju osporiti tu istinu, ali neće uspjeti. Naš glas će biti jači.

Nikada nećemo odustati od potpune pravde. Nedopustivo je da bh. pravosuđe ne procesuira direktne izvršioce zločina nad građanima Sarajeva. To se mora mijenjati. Naša obaveza jeste da čuvamo sjećanje na opsadu, da prenosimo lekcije novim generacijama i opominjemo, kako se zlo više nikad ne bi nadvilo nad Sarajevom.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh