Politika

Mirsad Hadžikadić o pismu Antonija Blinkena: “Možda je vrijeme da počnemo navijati za Bosnu i Hercegovinu čak i onda kada se ne radi o Zmajevima”

Možda je došlo vrijeme da počnemo navijati za nju čak i onda kada se ne radi o Zmajevima.

Mirsad Hadžikadić - Face TV

Američki državni sekretar, Antoni Blinken, je u svom jučerašnjem pismu Predsjedništvu Bosne i Hercegovine uklonio svaku mogućnost radikalne političke intervencije SAD – a u Bosni i Hercegovini kako bi se zaustavilo produbljivanje političke krize u Bosni i Hercegovini i put ka neizvjesnosti u cijelom regionu. Gospodin Blinken predlaže nastavak politike ograničenih ustavnih, izbornih i ekonomskih reformi, kao i reforme pravosuđa. Naglasio je da je odgovornost na bh. liderima.

Znači nastavak iste politike koja već dvadeset pet godina vodi ka sve nefunkcionalnijoj državi.

Ali, ne mogu se ne složiti sa gospodinom Blinkenom. Do nas je. Uvijek je bilo i uvijek će biti. Nije odgovornost drugih da nama naprave prosperitetnu i mirnu kuću. Kuća je naša. Mi smo odgovorni za mir i blagostanje u kući. Znate onu „gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna“? Pa mi smo ta čeljad.

Međutim, ne slažem se da Bosnu i Hercegovinu vode bh. lideri. Nju vode pojedinci na vlasti koji su pretvorili građane Bosne i Hercegovine u poslušnike koji moraju da rade ono što im se kaže jer im egzistencija ovisi o toj poslušnosti. Bosnu i Hercegovinu vode pojedinci koji stavljaju interese stranke ispred interesa države, a svoj interes iznad interesa čak i same stranke. Primijetili ste da ni naroda ni građana nema u ovoj jednačini.

Ne slažem se ni sa pravom Međunarodne zajednice da ima dva aršina, jedan za sebe, a drugi za nas. Za sebe su ostavili građanski ustav i ljudska prava, a nama su dali konstitutivni ustav i vitalne nacionalne interese. Građana ni tu nema.

Pa gospodo lideri, na vlasti i u opoziciji, zar nije vrijeme da se počne razmišljati o građanima, o državi, o našoj odgovornosti? O našoj Bosni i Hercegovini?

Možda je došlo vrijeme da počnemo navijati za nju čak i onda kada se ne radi o Zmajevima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh