Politika

Vijeće ministara BiH: Oko 13,7 miliona eura granta EU-a za nabavku vakcina u BiH

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog za zaključivanje Ugovora o grantu sa aneksima I – VII između Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija, i Savjeta ministara BiH, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara BiH - News-blic.com

Cilj Ugovora je dodjeljivanje bespovratnih finansijskih sredstava BiH za provođenje akcija pod nazivom ‘EU za zdravlje – Doprinos raspoloživosti i pristupu vakcinama protiv COVID-19’. Riječ je o grantu Evropske unije u iznosu 13.775.280 evra, a period implementacije je 18 mjeseci“, navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara BiH.

Kako je pojašnjeno do 85 posto ovih sredstava koristiće se isključivo za nabavku lijekova – vakcina protiv COVID-19 od zemalja članica EU, a preostalih 15 posto za nabavku medicinske opreme i potrošnog materijala, te druge troškove.

Očekuje se da bi do kraja aprila ove godine prve vakcine iz ovog programa mogle stići u BiH“, navodi se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo civilnih poslova određeno je kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv COVID-19, u okviru “EU for Health” mehanizma.

Savjet ministara BiH će uputiti obavijest Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH, kojom BiH zvanično potvrđuje interes za prihvat donacije od 50.000 doza Sinofarm vakcina protiv COVID-19.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH zaduženo je da Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH, bez odlaganja, uputi zvaničan zahtjev BiH za ponuđenu donaciju, nakon čega će se provesti relevantna zakonska procedura u svrhu realizacije donacije u BiH.

Savjet ministara BiH danas je utvrdio i Prijedlog za zaključenje Amandmana na Ugovor o nabavci vakcina – “Commitment agreement-committed purchase arrangement” – između Savjeta ministara BiH i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), s ciljem ubrzanja isporuke vakcina za BiH, uz korekciju na sjednici.

Ovim amandmanom stvara se pretpostavka za prenos ranije uplaćenih sredstava doznačenih iz BiH na poseban podračun GAVI-ja, isključivo s ciljem bržeg transfera sredstava na račun UNICEF-a za nabavku vakcina“, navodi se u saopštenju iz Savjeta ministara BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh