Politika

Ministar Grubeša na regionalnoj konferenciji – “Odgovor na radikalizaciju u zatvorima i upravljanje nasilnim ekstremističkim prijestupnicima”

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sudjelovao je danas na online konferenciji koja označava zatvaranje projekta “Struktuirano upravljanje kaznama za nasilne ekstremističke zatvorenike u Bosni i Hercegovini”.

Josip Grubeša - Ministarstvo pravde BiH

Projekt provodi Vijeće Europe uz podršku Vlade Velike Britanije i Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID).

U svim segementima realizacije ovog projekta sudjelovali su predstavnici Ministarstva pravde BiH i svojim doprinosom značajno doprinijeli kako izradi strateških dokumenta, tako i priručnika za postupanje nasilnim i ekstremnim zatvorenicima.

Ministar Grubeša otvorio je konferenciju dobrodošlicom sudionicima iz BiH i regije, te naglasio značaj otvorene rasprave i razmjene iskustava o pitanjima vezanim za nasilni ekstremizam u zatvorima. „Ovaj projekt nam je pružio mogućnost da analiziramo institucionalne nedostatke, kao i nedostatke u praktičnom postupanju, ali također i da dobijemo neophodna znanja zasnovana na dobrim europskim praksama kada je u pitanju suzbijanje radikalizacije u zatvorima i upravljanje nasilnim ekstremističkim prijestupnicima. Realizacijom projekta stekli smo vještine kojima se osigurava održivo restrukturiranje našeg zatvorskog sistema, a kako bi se učinkovito mogli suočiti sa ovim ozbiljnim izazovima“, rekao je ministar u svom obraćanju.

Ovaj projekt proveden je u bliskoj suradnji sa ministarstvima pravde BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i sa njihovim partnerima iz Ministarstva sigurnosti BiH i agencija za sprovođenje zakona, službi za pružanje socijalne pomoći, organizacijama civilnog društva i drugim relevantnim partnerima.

Cilj projekta je pružiti podršku vlastima BiH u povećanju sigurnosti u društvu promicanjem rehabilitacije i reintegracije nasilnih i ekstremističkih zatvorenika nakon puštanja iz zatvora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh