Politika

Zoran Tegeltija o vakcinama: “Ovo je, nadam se, posljednji uslov”

Tegeltija je rekao kako sada ne postoji niti jedan izgovor ni jednih ni drugih da se ne isporuče vkacine BiH…

Zoran Tegeltija - BHRT.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako su danas na sjednici Vijeća ministara BiH potpisali dva sporazuma, jedan s Gavijem koji podrazumijeva da će Svjetska zdravstvena organizacija određivati koje će se vakcine nalaziti u Covax sistemu i drugi o oslobađanju odgovornosti Pfizera i AstraZenece čime su ispunjeni svi uvjeti za isporuku vakcina.

Sporazum s Gavijem je proslijeđen Predsjedništvu BiH. Tegeltija je rekao kako sada ne postoji niti jedan izgovor ni jednih ni drugih da se ne isporuče vkacine BiH, prenosi N1.

“Ovo je nadam se posljednji uslov iako smo mi ostale uslove dosta ranije ispunili. Napomena, mi smo te vakcine već davno u cjelosti platili i riječ je 1.230.000. vakcina iako kroz taj sistem nije isporučena niti jedna. Najava je da da dolazi prvo Pfizer pa AstraZeneca, Gavi je objavio i tačan broj vakcina koliko će do kraja prvog polugodišta biti isporučeno kojoj zemlji i BiH ima nešto manje vakcina nego što smo u prvom trenutku najavili”, rekao je Tegeltija.

Istakao je kako su “stavovi nadležnih organa u BiH da sada nije vrijeme za tužbe, ali da jeste da se jasno pošalje poruka da nemaju pravo da drže građane BiH kao taoce jer smo ispoštovali sve sporazume”.

“Hoću da vjerujem da će ovaj sistem ispoštovati rokove, a to je kraj marta 2021. godine. Siguran sam da ćemo kroz ove nabavke koje radimo s ruskim i kineskim dobavljačima i krzo ovaj sistem koje dobijemo, moći ući u redovan sistem vakcinacije i da će svaki dan dolaziti sve veća količina vakcina. Sporazum je potpisan u septembru i rekli sa da u prvoj polovini februara očekujemo Pfizer, a kraj AstreZence. Poslije je Pfier tražio dodatne uslove, mi smo ih ispoštovali i očekujemo da će odmah početi s isporukom, a vjerujem da će AstraZenea ispoštovati ugovor i predviđene obaveze. Nemamo instrumente sem da vršimo pritisak”, rekao je Tegeltija.

Kazao je kako BiH ne bi mogla ništa napraviti kao ni druge manje zemlje, ali da direktan dogovor s proizvođačima može pomoći. O eventulanoj mogućnosti tužbe protiv BiH, Tegeltija je rekao da je to “bahaćenje AstraZenece”.

“Ne slažem se s izjavom ministrice Trurković, ne salažem se sa činom da se obraća tako prema drugim zemljama i proizvođačima od kojih zavisite, ali najmanje se slažem sa stavovima AstraZence da zbog jedne medijske izjave podnesete tužbu protiv zemlje kojoj je ostala da isporuči po ugovoru više od 165.000 vakcina. Ne znam koliko su te najave ozbiljne ali mislim da služe kao opravdanje za neizvršavanje obaveza prema BiH”, rekao je Tegeltija.

Izrazio je nadu da će, kada prozivođači riješe svoje probleme u proizvodnji, “biti zatrpani ponudom vakcina kao što je to danas sa santiteskim i zaštitnim materijalom”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh