Politika

Otvoreno pismo vijećnicima Grada Mostara

Poštovani vijećnici Grada Mostara, i oni koji su došli na to mjesto dopisivanjem glasova, moramo priznati da smo ostali zatečeni zaključkom u svezi izrade Programa rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2021. godinu.

Stari Most u Mostaru - B92.net

U njemu se pozivaju zainteresirani građani Grada Mostara i predstavnici NVO da u roku od 7 (sedam) dana dostave svoje prijedloge za izradu Programa rada Gradskog vijeća. Smatramo da je pogrešan redoslijed stvari. Normalno je da kandidati iziđu na izbore nudeći svoje programe do kojih su došli komunikacijom s građanima o njihovim problemima i potrebama, i da za to dobiju njihov glas. Zbog čega sada jednostavno ne iziđete s tim programima, objedinjenim u formi Programa rada? Građani i civilno društvo se mogu kvalitetno uključiti jedino onda kada dobiju nacrt Programa rada Gradskog vijeća kako bi mogli o njemu raspravljati, slati prijedloge i kritike. Ne može se u isti koš staviti gradonačelnik, vijećnik, radna tijela, gradske službe, političke stranke i građani. Građani nisu upoznati sa strukturom Programa, što ona znači i kako se postavlja, te smatramo da će ovakav način rada dovesti do bespotrebnog gubitka energije i dobre volje. Mislimo da je ovo pogrešan način da se pokaže transparentnost u radu i da se teži samo ispunjavanju forme vezano za uključivanje građana i civilnog sektora bez iskrene želje da se građani uključe. Nadamo se da ćete uvažiti naš prijedlog i izići sa nacrtom Programa kako bismo se svi mogli kvalitetno uključiti.

Hvala unaprijed!

Lijep pozdrav,

Marin Bago

Pravo na Grad


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh