Politika

Željko Komšić: “Danas državu ponovo treba braniti i graditi”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić položio je jutros cvijeće na mezarju Kovači povodom Dana nezavisnosti BiH. Poručio je kako “bitka za BiH i danas traje”.

Željko Komšić - Twitter

Prilika kao tog marta 1992. godine se dešava jednom u historiji kada dobijate svoju državu, svoju nezavisnost. Treba se osvrnuti na okolnosti koje su tada bile, mislim na raspad Jugoslavije. Trebalo je imati hrabrosti i mudrosti krenuti tim putem. Skupo smo to platili, Kovači su samo jedan dio cijene koju smo platili u cijeloj BiH da bi stekli i odbranili svoju nezavisnost. Danas državu ponovo treba braniti i graditi. Jedna unutrašnja agresija teče kroz institucije, ali koji znaju okolnosti u BiH nisu iznenađeni. To govori da svi oni ratni planovi zbog kojih smo platili ljudskim životima, destrukcijom opustešnom zemljom, etničkim čišćenjem i genocidom, da te politike još nisu odustale od svojih planova prije 30-40 godina”, kazao je Komšić.

Istakao je kako sada treba biti “mudar i hrabar”, ali da se ljudi, posebno mlade generacije umaraju i poručuju “Pustite nas s tom pričom i oslobodite nas tereta koji nosite”.

Ja bih to rado popustio, ali ne može, neće drugi da nas popuste. Sada se vodi vrsta bitke, ne tenkovima, haubicama i ne plaća se ljudskim životima, ali ide teška bitka da se ova zemlja sačuva kao multietična i zemlja jednakih ljudi, da se uvede u NATO i EU. Drugog puta nema, nego čuvati zemlju i napraviti je boljom malo da ove generacije koje dolaze ne bi prošle ono što smo mi”, rekao je Komšić.

Kazao je kako su “uspjeli gurnuti zemlju prema NATO-u, ali da priča oko evropskih integracija ide teško jer odluke zadiru duboko u unutrašnje uređenje zemlje”.

Nije to samo priča oko ustava. Nažalost, BiH je uređena tako kako je uređena ustavno i moramo poštovati. Sastav Predsjedništva je takav kakav jeste, narod je izabrao. Nije uvijek lako doći do saglasnosti, ali stvari na tom nivou možda idu ponajbolje u BiH. Predsjedništvo jeste institucija koja radi, nisam očekivao da će stvari biti bolje nego da će biti gore, ali usopijevamo. Nekada preuzimamo obaveze da radimo posao koji nije u našooj nadležnosti – vakcine, migrantska kriza, borba protiv korone… Jer nekada se morate nametnuti kao neko ko će svojim autoritetom pogurati stvari naprijed”, zaključio je Komšić, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh