Politika

Iz SDP-a odgovorili na SDA-ov poziv o Mostaru: Ovo su uslovi da sjednemo s vama

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) jučer su napustili sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Koalicija za Mostar uputila je gradskim odborima SDP-a, NS-a i PMP-a u Mostaru poziv na političke razgovore sutra u 10 sati u prostorijama Centra za kulturu u Mostaru, prenosi N1.

Kako su najavili iz Koalicije za Mostar, tema razgovora bit će mogućnost zajedničke programske koalicije, te se nadaju da će se iz pozvanih partija odazvati na sastanak. Uz poziv dostavili su i svoj prijedlog.

“Mi vijećnici Koalicije za Mostar 2020 nudimo programsku koaliciju vijećnicima iz SDP-a, NS-a, PMP-a na bazi izbornih programa koje su ponudile ove stranke u izbornoj kampanji. Prihvatamo program koji je ponudio BH blok da zajedno sa našom izbornom platformom bude temelj za programsku koaliciju i rad Gradskog vijeća u našem mandatu”, naveli su u prijedlogu.

Predlažu da nakon prihvatanja i potpisivanja Programske koalicije dogovore i principe na kojima će predlagati i birati najsposobnije kadrove za pozicije u Gradu Mostaru, a koji mogu implementirati Programsku platformu.

“Ovo podrazumjeva da ćemo za gradonačelnika izabrati dr. Zlatka Guzina, kako bi se potpisana platforma i mogla implementirati”, navodi se u prijedlogu.

Stigao je i odgovor iz SDP-a.

“S obzirom na novi poziv oko navodnih pregovora iz tzv. Koalicije za Mostar, što je u stvari novi igrokaz mostarske SDA pod vodstvom Salema Marića ovim putem im poručujemo da je SDP spreman sjesti za isti stol i voditi razgovore o eventualnoj podršci njihovom kandidatu pod sljedećim uslovima. Pošto je vašim jučerašnjim ponašanjem sada za izbor mostarskog gradonačelnika, koji nije iz HDZ-a, potrebno 18 umjesto 17 ruku poručujemo da se SDP-u javite kada skupite 15 potpisa podrške vašem kandidatu!”, poručio je Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a.

Osim ovoga, naveo je on, očekuju da prije dolaska na sastanak sa 15 potpisa javno prihvate nekoliko uslova.

“Četiri vijećnika Koalicije za Mostar da odmah vrate mandate (Kljako, Šuta, Marić i Nazdrajić), javno glasanje za izbor gradonačelnika nakon promjene Statuta kako smo jučer i tražili, a vi odbili, odluka o zatvaranju Uborka, odluka o zabrani gradnje MHE, povlačenje tužbe odmah protiv Udruženja građana ‘Jer me se tiče’, zahtjev Tužiteljstvu da izuzme dokumentaciju vezanu za gradnju kolektora, revizija gradskih finansija od 2012. do 2020., rješavanje pitanja Ostalih kroz Statut Grada Mostara na isti način kao što je slučaj sa konstitutivnim narodima, smjena svih direktora preduzeća u vlasništvu grada”, naveo je Žuljević.

Kako kaže, “nakon jučerašnjeg ponašanja predstavnika Koalicije za Mostar u Gradskom vijeću jedini način da predstavnici SDP sjednu s vama za isti stol jesu gore navedeni uvjeti”.

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) jučer su napustili sjednicu Gradskog vijeća Mostara. Nakon što je prihvatio kandidaturu za mostarskog gradonačelnika Arman Zalihić (SDP BiH) zatražio je prekid sjednice radi dodatnih konzultacija, a nakon što je taj prijedlog odbijen tri vijećnika SDP-a BiH i dva vijećnika PMP-a odlučili su napustiti sjednicu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh