Politika

Čović: Izborni zakon prioritet svih prioriteta

U Mostaru su zasjedala predsjedništva HNS-a i HDZ-a BiH.

Dragan Čović - Haber.ba

Teme su se odnosile na aktualnu političku situaciju u zemlji, a učesnici su se dotakli i izvještaja o provedbi nedavnih izbora te političkim aktivnostima oko Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, potpisanog u Mostaru. Predsjedništvo HDZ-a BiH usaglasilo je jedinstven stav da je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem, te da su nedopustive najave o svjesnom ugrožavanju sigurnosti šireg područja koje želi provesti Ministarstvo sigurnosti BiH jednostranim odlukama.

Pozdravljena je i vijest iz Ministarstva civilnih poslova BiH o dolasku cjepiva sredinom februara čime bi trebao otpočeti proces cijepljenja stanovništva Bosne i Hercegovine s ciljem suzbijanja pandemije i početku stvaranja konkretnih uvjeta za vraćanje i normalizaciju svih privrednih, ekonomskih, infrastrukturnih i drugih aktivnosti u puni kapacitet.

– Zadovoljni smo izbornim rezultatima, ali smo naglasili manjkavosti procesa, koji je bio kompromitiran. Mostar i druge stredine nisu zaštićene bile. Imali smo primjer Uskoplja, Travnika, Mostara da ne govorim – tužbu smo dizali. CIK – kako je imenovan mimo zakona, tako je i radilo. Mora se stati. Ne smije se povrijediti mogućnost da vaš glas neko mijenja nakon procesa. Posebno se to vidjelo u Mostaru, rekao je nakon sjednica predsjednik Dragan Čović.

Naveo je i da je prioritet svih prioriteta dogovor oko izmjena izbornog zakona u skladu sa sporazumom koji je potpisan u junu prošle godine.

– U srijedu imam sastanak sa predstavnicima međunaronih institucija. Do kraja šestog mjeseca je crvena linija da se u Parlamentu usvoji taj zakon. Mi smo kazali – hrvatski narod treba imati mogućnost da bira svog člana Predsjedništva, da bira 17 članova kluba Doma naroda. Ne smiju nam se dešavati kao praksa – da imamo predsjendika OV Bihaća, dužnosnika koji se predstavio kao HDZ. Ne smije se zloupotrebljavati process, istakao je Čović, rekavši da se takve stvari moraju sankcionirati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh