Politika

Vijećnik DF-a pojasnio podršku SDA u Novom Gradu: “Nisam kupljen i nisam na prodaju”

Vijećnik Demokratske fronte u Općinskom vijeću Novog Grada Sarajevo Mirza Memišević je na svom Facebook profilu pojasnio zašto je dio vijećničke većine predvođene Strankom demokratske akcije (SDA).

Mirza Memišević - Raport.ba

SDA i Efendić nisu moj izbor, nego izbor građana!
Zašto sa SDA, a ne sa NIP-om? Ukratko i pojednostavljeno, jer je za načelnika pobijedio Efendić, a ne Delić!

Ideja da u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo bude okupljena većina suprotstavljena Efendiću za mene nije imala smisao. Tu besmislicu dokazali su načelnici u Zenici i Lukavcu, Kasumović i Delić, kada su bez vijećničke većine, uz mnogo halabuke u Vijeću, ponovo dobili mandate, usvajali budžete i druge odluke. Taj besmisao je pokazala i SDA kada je u jednom mandatu u Novom Gradu imala većinu u Vijeću, a Damir Hadžić iz SDP-a radio i bez njih. Praksa je da se novoizabranim vladama ostavi 100 dana na raspolaganju za prvu ocjenu. I ovom načelniku treba pružiti priliku bez obzira što mu je to treći mandat jer to su mu omogućili građani, a ne Vijeće, prenosi “Raport“.

Načelnik Efendić nije savršen i neću se truditi da ga hvalim ili branim nego da u Budžetu Općine budu predviđeno što više novca za primarne potrebe građana. I dalje smatram sramotnim da Rječica i još neka naselja nemaju vode, a da se u Centar Safet Zajko, bez obzira kako lijepo izgledao sa vještačkim jezerom ulaže svake godine po milion maraka. I dalje je bruka da postoje neasfaltirane uličice, a da se gradi streljana ili da se planira izgradnja dvorca bosanskog kraljevstva ili rekonstrukcija fasade općinske zgrade, a da nije izgrađena niti jedna parking garaža dok se ljudi parkiraju po trotoaru i ulici.

Moja kritika i borba neće utihnuti, nisam kupljen jer nisam na prodaju. To znaju oni koji su nudili radna mjesta, upravne i nadzorne odbore, ugovore o djelu u kantonalnim ministarstvima. Iako to ne ide uz imidž SDA, oni nisu nudili ništa od ovoga, ni pare ni apartmane. Sada je vrijeme za malo sarkazma i ironije ali bez zlobe koju su pokazali politički mentori “objektivnih medija” nastalih u kabinetima ministara ili se finansiraju na sličan način: možda se SDA stvarno pročistila?!

Nije, naravno! Ali politika je ozbiljan posao i zahtjeva mnogo odricanja i spremnosti na kompromis. Razumijem da me ovaj potez kod pojedinaca, naročito kod simpatizera četvorke svrstava na suprotnu stranu. Međutim, ono što je četvorka ponudila na konstituirajućoj sjednici Vijeća nije bolja politika nego loš kompromis nastao unutar četvorke koju čine tri stranke zarad ovladavanja Vijećem sa konačnim ciljem opoziva tek izabranog načelnika.

Iako o načelniku Efendiću ne mislim najbolje, njega su izabrali građani i ima legitimitet i legalitet da radi u njihovom interesu. Suprotstavljanje Vijeća načelniku bi samo donijelo potrošene godine. Politika nije unaprijed zauzet stav da budeš protiv izvršne vlasti, svakog prijedloga ili odluke nego traženje mogućeg rješenja, dogovaranje i kompromis. Nisam ni protiv ni za ovog načelnika ali sam protiv licemjerja i osvete ponukane ličnim amimozitetima koji su možda čak i utemeljeni, ali oni ipak ne smiju biti ispred interesa zajednice.

Pri izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća imao sam ogromnu dilemu. To je čovjek koji me u prethodnom mandatu brutalno uvrijedio i u početku pregovora sam se zarekao da ga neću podržati. Ipak promijenio sam odluku kako ne bih komplikovao situaciju. Poručio sam mu preko zajedničkog prijatelja da neću tolerisati slične ispade i nadam se da me neće dovesti u situaciju da reagujem na njegove neodmjerene izjave ili ne daj Bože uvrede”, status je Memiševića koji smo prenijeli bez intervencija.

Stranke Četvorke napustile su jučer sjednicu jer im je sporan način na koji je Tajib Delalić (SDA) izabran za predsjedavajućeg Vijeća. Za njego izbor glasali su vijećnici SDA, DF-a, SBB-a i BOSS-a te samostalni vijećnici Mehmed Karkelja i Enisa Spahić koja je napustila Našu stranku.

SDA i Efendić nisu moj izbor, nego izbor građana!

Zašto sa SDA, a ne sa NIP-om? Ukratko i pojednostavljeno, jer je za…

Objavljuje Mirza MemiševićČetvrtak, 14. siječnja 2021.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh