Politika

Selmo Cikotić: “Sutra vanredna sjednica, migranti idu u Biru”

O migrantima iz kampa Lipa će sutra odlučivati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici, kazao je za “BHRT” ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Selmo Cikotić - Avaz

On je u emisiji BHT1 Uživo kazao kako vjeruje da će se ministri držati ranije odluke o izmještanju migranata u Biru do ponovnog osposobljavanja kampa Lipa.

Vijeće ministara će imati vanrednu sjednicu i mislim da će do 9 sati usvojiti određene zaključke oko upravljanja migrantskom krizom. Vjerujem da će potvrditi ranije odluke, posebno onu koja se odnosi na kamp Bira, koji je procijenjen kao najbolji smještaj dok se Lipa ne pripremi kao trajni kamp pa će se onda Bira zatvoriti“.

Cikotić nije isključio mogućnost da USK neće ustupiti Biru za migrante, ali prije ili kasnije ako ne realizuju odluke Vijeća ministara, biće u prilici da svi na svom nivou odgovaraju za ono što su uradili ili nisu uradili.

Ja se nadam da bi u interesu svih institucija BiH i po građane Bihaća i USK kao i BIH bilo najbolje da se svi vratimo planiranim aktivnostima i donešenim odlukama kako bi imali kompletnu kobntrolu nad situacijom. Nadam se da će Bira biti najbolji odgovor premijera kantona USK”.

Govoreći o sudbini migranata danas, odnosno večeras istakao je kako nije upoznat o tome da je ostatak šatora uklonjen te da će vjerovatno većina migranata spavati na otvorenom. Obećao je kako će tokom sutrašnjeg dana stići šatori i deke za njih kao privremeno rješenje.

Mi smo dobili pozitivan odgovor od Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite FBiH vezano za migrante i oni su odobrili svoje snage da pomognu, kao i šatore i deke, ali još ništa nije stiglo na tim lokacijama zbog procedura i oni će ostati u improvizovanim skloništima i šumama“.

Nakon niza reakcija ministra Bevande, spoznaje o reakcijama načelnika opštine Konjic i reakcija iz HNK odlučio sam da se autobusi ne kreću u pravcu Bradine kako se ne bi stvarali novi problemi“, kazao je Cikotić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh