Politika

Budžet grada Mostara za 2021. godinu mora biti rezultat dijaloga s građanima

…Uključenje građana u planiranje javnih finansija nakon 10 godina predstavlja prvi korak u vraćanje narušenog povjerenja kada je u pitanju raspolaganje javnim novcem…

Stari most u Mostaru - Twitter

Zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić i Aner Žuljević, delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda, danas su uputili amandman na Zakon o dopunama zakona o budžetima FBIH, u cilju zaustavljanja prakse gdje dva čovjeka donose budžet od 60 milioma KM, čime bi se građanima grada Mostara nakon izbora konačno omogućilo transparentno učestvovanje u planiranju javnih finansija grada Mostara.

Izbori u Mostaru su održani 20.12.2020. godine, te je apsolutno nepotrebno nastavljati praksu da dva čovjeka, bez obzira o kome se radi, samostalno donose budžet grada Mostara veći od 60 miliona KM, kad već imamo provedene izbore i birane vijećnike.

Obrazloženje Vlade FBiH, u kojem pretpostavlja neke nove političke krize, predstavlja elemente koji trebaju biti predmetom ispitivanja nadležnih institucija i kao takve su za SDP neprihvatljive, jer se koriste kao alibi za ponovno isključenje građana iz aspekta definisanja načina utroška sredstava i naknadne kontrole istog.

Nažalost, navedena praksa iz prethodnih godina se pokazala kao vrlo netransparentna, gdje su dvije stranke bez bilo kakve uključenosti građana donosili stranački budžet, a da ne govorimo kako je nastavak predmetne prakse sam po sebi upitan s aspekta zakonitosti u novim okolnostima.

Smatramo da građani Mostara konačno moraju imati pravo da učestvuju u izradi Budžeta Grada Mostara za 2021. godinu, kroz javne rasprave sa novoizabranim vijećnicima i novom gradskom administracijom u interesu transparentnosti i kvalitetnijih odluka kako o prihodovnoj, tako i o rashodovnoj strani budžeta.

Također, uključenje građana u planiranje javnih finansija nakon 10 godina predstavlja prvi korak u vraćanje narušenog povjerenja kada je u pitanju raspolaganje javnim novcem.

Na kraju, u cilju kontinuiteta finansiranja obaveza grada smatramo sasvim dovoljnim da se u okviru dopuna budžeta definira isključiva opcija privremenog finansiranja, jer je prvi kvartal vremenski dostatan period za uspostavu vlasti, koja će zajedno sa građanima transparentno i pošteno kreirati budžet za 2021. godinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh