Politika

HNS: Kompromitacija izbornog procesa u režiji SIP-a BiH, neko je preko noći odradio skandalozni izborni inženjering

Stranke probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima

Hrvatska narodna stranka uputila je saopćenje za javnost u kojem se osvrće na izborni proces u Mostaru.

– Središnje izborno povjerenstvo BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta, osobito kašnjenjima u cjelokupnom izbornom procesu nakon 19 sati unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru. Naime, u ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje SIP BiH mogu se uvidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad – navodi se u saopćenju.

Zahtjevaju hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu izvede pred svjetlo javnosti kako bi se spasio izborni proces.

– Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, osobito nakon činjenice da stranke probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Očekujemo instant reakciju i angažiranost nadležnih tijela i institucija kako bi spasili izborni proces u gradu Mostaru i u cjelini ispoštovali izbornu volju građana Mostara koja je ovakvim radnjama duboko narušena – stoji u saopćenju.

Navode i kako je HNS za potrebe praćenje izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore te da će svi ti parametri biti ključni dokazi za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh