Politika

Džaferović o odbijanju susreta s Lavrovom: Željeli smo očuvati dostojanstvo i ponos BiH

Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse. A, prva stvar koja se navodi je država BiH, njen kontinuitet, zastava i grb i institucije. To se mora poštovati.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da je s kolegom Željkom Komšićem odbio susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom želeći na taj način očuvati dostojanstvo i ponos domovine Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi nismo veliki i važni kao Rusija, ali BiH ima svoje mjesto u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku”, rekao je Džaferović.

Istakao je da je Lavrov, ali i Ruska Federacija iskazala u više navrata da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Ali izjave Lavrova, kao i izjave koje se već duže ponavljaju kroz stavove koje iznosi ambasador Ruske Federacije u BiH govore drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve njegove anekse. A, prva stvar koja se navodi je država BiH, njen kontinuitet, zastava i grb i institucije. To se mora poštovati. To jučer nije ispoštovano”, rekao je Džaferović, osvrćući se na jučerašnji boravak Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije u Istočnom Sarajevu.

Poštovati Dejtonski mirovni sporazum, kaže Džaferović, znači poštovati svih 11 aneksa sporazuma. A, jedan od njih, je, kaže i prisustvo visokog predstavnika u BiH.

“Visoki predstavnik je potreban BiH. Njegov odlazak zagovaraju snage koje govore o secesiji. To zasigurno zna i Lavrov. Mora se poštovati visoki predstavnik. On mora biti u BiH dok se ne promijeni Ustav i počne normalno funkcionirati. To BiH ne može po postojećem Ustavu”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je da su se vlasti BiH još 2005. opredijelile za NATO put, 2009. je donesena odluka o podnošenju zahtjeva za Akcioni plan za članstvo u NATO, a prošle godine je podnesen Program reformi koji je faktički ANP, a ove godine se priprema novi.

“Sve je to jučer osporavano. Jer, kazano je da se poštuje i uvažava Rezolucija Narodne skupštine RS-a. Naši unutrašnji ciljevi su poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izgradnja multietničke države BiH, poštivanje prava svih naroda na cijelom teritoriju BiH, ekonomske i ukupne državne reforme. Vanjskopolitički ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definirane odluke uz sudjelovanje svih naroda. Odluke se ne mogu mijenjati. Jučer je to na svoj način dovedeno u pitanje”, poručio je Džaferović.

Džaferović je naveo da su se on i Komšić, nakon razmatranja šta poduzeti kao odgovor na jučerašnja dešavanja tokom posjete Lavrova u Istočnom Sarajevu, odlučili na ovaj potez.

“Bila je ideja da odemo i sve kažemo ili ne odemo. Procijenili smo da je ovo jača poruka za Rusku Federaciju, domaću javnost i cijeli svijet. To je i poruka partnerima EU i NATO da smo mi ponosni i odlučni ljudi. Kada jednom donesemo odluku onda je se svi moramo pridržavati. Rusija treba poštovati ono što smo donijeli kao odluke”, stav je Džaferovića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh