Politika

DANIEL SERWER: “Sankcionisati one koji zagovaraju nezavisnost RS-a, zaustaviti uplitanje Hrvatske i Srbije”

“Novoizabrani predsjednik SAD-a mora se konsultirati s Europljanima o regiji Balkana”, rekao je danas profesor Škole za napredne međunarodne studije na Univerzitetu “Johns Hopkins” Daniel Serwer govoreći pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u kojem se raspravljalo o politici nove administracije za regiju Balkana.

Daniel Serwer - European Western Balkans

Serwer je istaknuo kako u regiji postoje problemi u odnosima Srbije i Kosova, kao i oni u Bosni i Hercegovini.

“Biden bi trebao konsultirati Europljane o regiji Balkana,” kazao je.

Kao i prethodni govornici tokom saslušanja pred Komitetom, i Serwer je istaknuo značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma u zaustavljanju krvavog rata u BiH, ali je ukazao i na njegove nedostatke za daljnji napredak zemlje.

Serwer je istaknuo kako bi SAD trebao pritisnuti Europsku uniju da sankcionira one koji zagovaraju nezavisnost entiteta Republika Srpska.

Također, dodao je, potrebno je zaustaviti uplitanje Hrvatske i Srbije te pomoći BiH da se kvalificira za EU članstvo.

Analitičar Janusz Bugajski je, kao i govornici prije njega, ukazao na ključne probleme u regiji, a to su odnosi između Srbije i Kosova, situacija u BiH, kao i utjecaj Kine i Rusije.

Naglasio je, između ostalog, kako bi se američka administracija trebala fokusirati na osjetljivosti u regiji koje Kremlj koristi.

Podsjećamo, danas je lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će današnje izlaganje Daniela Serwera pred Komitetom za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, gdje bi trebalo da iznese svoje prijedloge za BiH, biti “najava državnog udara od dokazanog neprijatelja Republike Srpske”, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh