Politika

Bakir Izetbegović nakon Kolegija SDA: “O Zvizdiću nismo razgovarali, bilo bi odgovora, palo je tu teških riječi”

Okončana je sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj se, kako je kazao predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, razgovaralo o proteklim Lokalnim izborima, analizama, te kriterijima za kreiranje tih analiza.

Bakir Izetbegović - Screenshot

Kanimo uspostaviti dijagnozu stanja do idućeg Kolegija u idući ponedjeljak, a zatim imati sjednicu Predsjedništva SDA krajem iduće sedmice i donijeti odluke – kazao je Izetbegović.

Vidjet će se, dodao je, gdje se dobro radilo, gdje se loše radilo i koji su razlozi za to, te popravljati strukturu stranke.

Ja sam na početku Kolegija zatražio da bez gospodina Zvizdića ne ulazimo u suštinu stvari, tako da se to nije moglo izbjeći, ali nije temeljito razmatrano. Pričekat ćemo gospodina Zvizdića. On će biti prisutan iduće sedmice pa ćemo razgovarati o tome – izjavio je Izetbegović nakon novinarskog upita o nedolasku potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića na sjednicu Kolegija.

Govoreći o razlozima nedolaska, predsjednik SDA je kazao da misli da se radi o porodičnim razlozima.

Bilo bi odgovora. Palo je tu teških riječi. Ja mislim da je vrijeme da stanu te teške riječi. Zvizdić i ja se poznajemo jako dugo i bili smo saradnici, možda ćemo ostati. Vrijeme je da se stane, da dalje ne rasklimavamo strukturu stranke, da ne zbunjujemo naše članove – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je u Kantonu Sarajevo ostvaren loš izborni rezultat, što, smatra on, stvara nervozu.

Traže se krivci. To je razumljiva stvar. Ne smije se dopustiti da to izađe iz nekih normalnih okvira i da nanese štetu i samoj strukturi stranke – poručio je Izetbegović.

Najavio je da će se identificirati loša mjesta i razlozi lošeg izbornog rezultata u pojedinim sredinama.

Zašto u Centru ili na Ilidži nismo uspjeli, a jesmo u Vogošći. Zašto nismo u Zenici, a jesmo u Visokom. Postoje razlozi. Imali smo jedno opće stanje, jedno udruživanje protiv SDA, jednu snažnu kampanju protiv SDA koja je na pojedinim mjestima dala rezultate, a na pojedinim nije. Neki su podizali rezultat, naprimjer u Konjicu, gdje smo otišli preko 50 posto podrške. Moramo vidjeti šta su razlozi za tako dobar uspjeh ili neuspjeh već u susjednoj Jablanici. Odgovori nisu jednostavni. Neki leže u strukturi same stranke i lokalnih rukovodstava, a neki su objektivni – izjavio je predsjednik SDA.

Na novinarski upit o epilogu situacije sa Denisom Zvizdićem, Izetbegović je rekao da ne zna koji bi epilog mogao biti.

Ja sam za to da se pomirim i sa onima sa kojima sam se ranije razišao. Nikad nisam za to da ugledni i sposobni ljudi napuštaju SDA i pogrešan je pristup da SDA kani nešto protiv Zvizdića. Zvizdić je sam neke izjave dao, da će napustiti, neke ultimatume i mislim da to nije trebalo – zaključio je predsjednik SDA, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh