Politika

Oni su imali najviše glasova u Sarajevu: Načelnici poslali poruku građanima

U emisiji “Polis” na TV SA večeras su gostovali kandidati za sarajevske načelnike koji su osvojili najviše glasova na Lokalnim izborima u svojim općinama.

Načelnici - Radiosarajevo

Učestvovali su kandidati “Četvorke” Srđan Mandić, novi načelnik Općine Centar, Hasan Tanović (Novo Sarajevo), Ibrahim Hadžibajrić (Stari grad) i Semir Efendić iz SDA (Novi Grad).

Debata je počela burno nakon što je Efendić optužio medije za neupućenost i zbunjivanje javnosti dan nakon izbora.

Izborna pobjeda
Podsjetimo, Efendić je sinoć objavio izbornu pobjedu, no, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, njegov protukandidat iz “Četvorke” Adnan Delić u jednom trenutku bio je u prednosti, a prema posljednjim informacijama razlika je mala.

” U općinama nema nikakvih neizbrojanih listića. Danas niko ništa nije brojao, samo je CIK postepeno u sistem unosio rezultate sa svih biračkih mjesta prebrojanih sinoć. Ni nakon toliko izbornih ciklusa, neki nažalost nisu naučili ništa o izbornom procesu. Žao mi je da je javnost sa tim zbunjena, a razlika je oko 1.000 glasova“, rekao je Efendić.

Komentirao i rezultate SDA rekavši da oni nisu zadovoljavajući.

Novi načelnik Općine Centar Srđan Mandić zahvalio se svima koji su mu ukazali povjerenje.

“Želim da budem načelnik svih građana i građanki Općine Centar, i onih koji su glasali i oni koji nisu glasali za mene”, rekao je Mandić.

Istakao je i da mu je u vrhu liste prioriteta otvorenost i transparentnost, naročito kada je u pitanju budžet jer je to novac građana.

“Oni moraju znati kako se taj novac troši. Također moramo započeti proces digitalizacije. Dva mjeseca smo proveli na terenu slušajući ono što ljudi govore i na osnovu toga je to temelj mog budućeg angažmana”, konstatirao je novi načelnik Općine Centar.

Tanović je rekao da je ponosan na rezultat i da je očekivao pobjedu s obzirom na sve što je “Četvorka” uradila u prethodnom periodu.

“Moj prioritet na početku bit će revizija zateknutog stanja. Moramo se upoznati sa stanjem kakvo je bilo prije nas, da podvučemo crtu kako nam se u daljem radu ne bi podvlačili neki repovi. Naročito se to odnosi na finansijsku reviziju”, istakao je Tanović.

Muzur se zahvalio na fer i korektnoj saradnji svima koji su učestvovali u pobjedi na Ilidži.

“Kad smo krenuli u ovaj projekat znali smo da imamo samo dva scenarija – da ne pobijedimo ili pobijedimo s velikom razlikom. Sretan sam da sam dobio najveći broj glasova ikada na Ilidži”, istakao je Muzur.

Dodao je da je Općina Ilidža općina jednakih, a ne privilegovanih građana, prenosi “Radiosarajevo“.

Hadžibajrić je rekao da će nastaviti razvijati infrastrukturne projekte i pokazati da su mu građani opet s pravom dali novi mandat

Optužbe u kampanji
Hadžibajrić je odgovorio na neke optužbe tokom kampanje o nezakonitim radnjama u općini.

Podsjetio je da je prema analizama načelnik s najviše ispunjenih obećanja.

Rekao je i da će se pozabaviti s onima koji su učestvovali u “prljavoj kampanji”.

“Bilo je i onih koji se vode na bolovanjima, primaju dobre plaće, a objavljene su njihove fotografije i snimci sa predizbornih skupova. Pozabavit ćemo se sa takvim ljudima”, rekao je Hadžibajrić.

Govoreći o borbi s pandemijom koronavirusa, Tanović je rekao da je bitno pomoći domovima zdravlja dodatnim finansijskim injekcijama, otvaranju novih ambulanti, kroz pomoć privrednicima i očuvanju radnih mjesta, te kroz projekte socijalnog zbrinjavanja građana.

! / Burna debata kandidata za načelnike Općine Novi Grad u vezi Kongresnog centra
Muzur je govorio i planovima u realizaciji tramvajske pruge do Hrasnice.

“Ta pruga je bila famozna dok nije došla Vlada “šestorke”. tada je prvi put usvojen dokument koji zvanično govori o tom projektu. Gladajući dosadašnje budžete, moglo se napraviti šest pruga do Hrasnice”, potcrtao je Muzur dodajući da će nastaviti u razvoju tog projekta, ali i da se puno stvari prije toga mora uraditi u razvoju općine i infrastrukturnih projekata, te će pruga biti samo logičan sljed takvih događaja.

Mandić, Tanović, Hadžibajrić, Muzur i Efendić su se na kraju zahvalili građanima što su izašli na izbore, te da namjeravaju biti načelnici svih građana, i onih koji su glasali za njih, ali i njihove protukandidate.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh