Politika

Mostar: Sattler i Nelson pozvali građane da glasaju

Iako je BiH u posljednjih pet mjeseci napravila više napretka nego u zadnjih pet godina, izvještaj Evropske komisije je pokazao da je BiH u većini područja ostvarila veoma malo napretka, rekao je Johann Sattler , šef Delegacije EU u Mostaru na panelu -Zajedno smo-Evropa o građanskoj participaciji na izborima uoči početka izborne kampanje.

Za nedostatak napretka, kako je rekao Sattler, najodgovorniji su političari, zbog čega je važno, kako je rekao, da što veći broj građana BiH izađe na izbore i ostvari svoje pravo glasa.

Jedna od pozitivnih stvari koja je ostvarena u saradnji sa SAD, kako je rekao Sattler, je dogovor o održavanju izbora u Mostaru nakon 12 godina, ali i posvećenost Predsjedništva BiH da aktivno radi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta EU za dobijanje kandidatskog statusa.

Eric Nelson, ambasador SAD, je rekao da ako građani ne budu aktivno učestvovali na izborima mogućnost dobijanja kandidature za članstvo u EU biće mnogo duži proces nego što bi to trebalo biti, istakavši da Vlada SAD ostaje posvećena evropskim integracijama zemlje.

“Zato želim da ohrabrim sve ljude da glasaju. Znam da ima mnogo primjera izbornih prevara, ali što je veći odziv građana biće teže bilo kome da provede izborne prevare. Vrijednost glasa je mnogo veća od sto maraka ili koliko god već neko želi da ga plati, jer vašim glasom određujete budućnost vaše zemlje. Veoma je važno da se što veći broj mladih ljudi odluči na glasanje jer će oni živjeti budućnost koju danas stvorite”, rekao je Nelson.

Sattler i Nelson su istakli da će međunarodna zajednica ovog puta mnogo ozbiljnije pratiti provođenje izbornog procesa i omogućiti nevladinim organizacijama, poput organizacije Pod lupom, da postave posmatrače na sva biračka mjesta. Istakli su i da će međunarodna zajednica koja je pomogla dovođenje 3.000 izbornih posmatrača, pomno pratiti ne samo izborni proces nego i sve što se dešava nakon njega, uključujući i ponašanje Centralne izborne komisije BiH.

Sattler je rekao da je proteklih godina od strane domaćih političara bila aktivna strategija “zavadi pa vladaj”, posebno kad je u pitanju međunarodna zajednica, ali da je međunarodna zajednica sada ujedinjena u nastojanju da BiH napreduje na evropskom putu.

Sattler je dodao da postoje barem tri razloga za značajniji angažman EU u BiH i na zapadnom Balkanu. Prvi razlog je shvatanje EU da u politici ne postoji vakuum te da će ovaj prostor popuniti drugi ako se EU aktivnije ne uključi. Drugi razlog je činjenica da EU s ovim regionom dijeli i geografiju i istoriju, a treći shvatanje da postoji međusobna povezanost i ovisnost između EU i zapadnog Balkana.

Sattler je naglasio da je EU pomogla regionu ne samo kroz pomoć u rješavanju problema izazvanih kovidom i isporučivanjem medicinske opreme, već i na mnoge druge načine.

Obojica ambasadora su posebno zahvalili Mostarki Irmi Baraliji koja je dobila presudu Evropskog suda za ljudska prava zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Nelson je rekao da je zahvaljujući Baraliji otvoren put za održavanje izbora u tom gradu, a da je sada na ostalim građanima da iskoriste svoje glasačko pravo. takođe zahvalio Baraliji što je svojim naporima olakšala put ka održavanju izbora u ovom gradu, prenose vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh