Politika

Dodik: Neki u Briselu pričaju da Srbima u BiH treba dati državu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik večeras je otkrio da će nakon izbora novog saziva Vlade Srbije prva posjeta zvaničnika te zemlje biti Banjoj Luci, a ne Sarajevu. Dodik je ponovo govorio i o navodnom pravu na samoopredjeljenje naroda i stvaranju novih država.

Milorad Dodik - RTRS

Dodik je u emsiji na ATV-u ponovio svoje mišljenje da svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje i državu na čemu se zasnivala civilizacija i da u BiH ne postoji potencijal za rat.

“Ovo pravo se vraća polako. U svojim komunikacijama koje nisu beznačajne mogu da spoznam stvari koje su drugačije. Recimo, na nekom forumu u Briselu se vodi razgovor na veoma visokom nivou o tome šta uraditi na Zapadnom Balkanu i onda ima ljudi koji kažu da Srbima u BiH treba dati državu”, rekao je Dodik.

Otkrio je i da će prva posjeta novog saziva Vlade Srbije biti Banjoj Luci.

“To sam dogovorio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučić, kao što ćemo mi nakon toga posjetiti Srbiju. Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program i neophodan je što veći stepen integracije zato što je riječ o istom narodu”, rekao je Dodik večeras za ATV.

On je istakao da je RS zahvalna Srbiji što ima volju da na ovakav način djeluje.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dodik je ponovio da je na vrijeme shvatio da je predsjednik te zemlje Milo Đukanović ušao u završnu fazu degradacije srpskog identiteta jer je htio da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenosi “Klix“.

“Kada je htio da dođe u Sarajevo nisam dao i pokrenuo sam zaštitu vitalnog entitetskog interesa. Nisam dao da dobije legitimitet i mikrofon u Sarajevu da priča da je Europejac, a da mu Željko Komšić i Šefik DŽaferović aplaudiraju. Ovi koji se sada nešto šepure glasali su da dođe”, rekao je Dodik


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh