Politika

Novi Dodikov zahtjev za vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu bi bio prijedlog odluke o pristupanju BiH inicijativi “Mali Šengen”.

Predsjednisto BiH - Fokus.ba

Inicijativa “Mali Šengen” podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

“Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi osiguralo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost cijelog regiona za strane investitore”, navodi se u zahtjevu člana Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Saradnja u okviru “Malog Šengena” odnosi se i na izmjene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema u zemljama koje su pristupile inicijativi, s ciljem stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala, dalje jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma, kroz saradnju u oblasti migracije i pomoći u vanrednim situacijama i definisanje sopstvenih pravila u mnogim oblastima s ciljem unapređenja atraktivnosti zemalja i saradnje.

Na osnovu svega navedenog, Dodik je naglasio da smatra da je od vitalnog interesa za sve građane BiH pristupanje inicijativi “Mali Šengen”, te predlaže tu tačku dnevnog reda za vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

Ovo je Dodikov drugi potez u dva dana da slijedi tačke sporazuma koje je u Washingtonu potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Treba, naime, naglasiti da u sporazumu koji su Srbija i Kosovo potpisali u Bijeloj kući upravo stoji da će obje strane pristupiti “Malom Šengenu”. Podsjetimo, Dodik je jučer predao zahtjev da se održi vanredna sjednica s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, što je također sadržano u sporazumu Srbija-Kosovo.

Nešto prije toga je član Predsjedništva BiH Željko Komšić predao zahtjev za sjednicu na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

No, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je mnogo ranije zahtjev kolegama za održavanje sjednice na kojoj bi se razmatrala najaktuelnija pitanja, pa nije izvjesno kada će doći do održavanja sjednica koje su zatražili Dodik i Komšić, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh