Politika

Komšić zatražio da Predsjedništvo BiH razmatra priznanje Kosova

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je da se sutra na sjednici dnevnog reda nađe tačka u vezi sa priznavanjem Kosova. Ovaj potez Komšića uslijedio je nakon najave njegovog kolege Milorada Dodika kako će zatražiti da se na sjednici razmatra i premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Željko Komšić - Avaz.ba

Podsjećamo, jučer je Dodik uputio prijedlog kolegama u ovoj instituciji o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jeruzalem.

“Ako nam je baš stalo do američke podrške, zašto i mi ne bismo uradili isto”, pitao se ili konstatovao za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik te dodao:

“Zgodna je prilika jer dolazi Palmer u srijedu pa ću mu reći da smatram veoma važnim za BiH da premjestimo ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. To bi značilo i za Amerikance i za Izraelce, a ako predsjednik SAD-a na tome insistira, onda gdje ćete bolju i direktniju stvar da dođete do njega”.

Licemjerno je Dodikovo zalaganje, kao čovjeka sa američke crne liste, za američke interese – promptna je reakcija njegovog kolege iz državnog Predsjedništva Željka Komšića, piše “N1“.

“Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čovjeka u Bosni i Hercegovini koji je više protiv američkih interesa. Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče”, poručuje Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović Dodikovu inicijativu ocijenio je politikantskom rekavši da uopšte neće biti tema na sjednici.

“BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija. Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a”, ističe Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh