BiH

Usvojen novi tekst Budžeta, protiv glasale stranke koje su prijetile protestima ako se Budžet ne usvoji

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatio je na današnjoj hitnoj sjednici usaglašeni tekst Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Predstavnički dom Parlament BiH - Klix.ba

Tekst je, podsjetit ćemo, danas usaglasila Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon što su Zastupnički dom i Dom naroda prethodno usvojili Budžet u različitim tekstovima. Iznos namijenjen Parlamentarnoj skupštini BiH, kojeg je Predsjedništvo BiH prethodno reduciralo, je vraćen u punom iznosu, te će državna zakonodavna vlast imati na raspolaganju 754.000 KM više, na čemu su insistirali HDZBiH i SNSD.

Za usvajanje Budžeta je glasalo 23 zastupnika, osam je bilo protiv.

Zanimljivo je da su protiv usvajanja Budžeta glasali predstavnici stranaka koji su prijetili protestima ukoliko se ne usvoji Budžet, odnosno ukoliko se Budžetom ne osigura novac namijenjen za organizaciju Lokalnih izbora.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić je tokom rasprave kritizirao činjenicu da nije prihvaćen njegov amandman, kojeg je prethodno prihvatio Zastupnički dom, te je iskazao razočarenje što je Zajednička komisija donijela odluku “na štetu dvije situacije u BiH koje su prioritetne”, a to su pandemija koronavirusa i migrantska kriza.

– Ovo je moguće samo u ovom našem apsurdistanu, da se na ovakav način usaglašava prijedlog Budžeta – ocijenio je Emrić komentirajući činjenicu da je Parlamentarnoj skupštini BiH na raspolaganju 754.000 KM više nego što je predložilo Predsjedništvo BiH.

Također je istaknuo da nije prihvaćeno izdvajanje 450.000 KM za pomoć u rješavanju migrantske krize, te da se time anuliralo ono što se uradilo u Zastupničkom domu. Zastupnik Demokratske fronte Dženan Đonlagić je, rezimirajući situaciju oko usaglašavanja teksta Budžeta, kazao da će građani dobiti izbore, a funkcioneri HDZ-a nove automobile. Ustvrdio je da je namjera predlaganja amandmana HDZ-a bilo odgađanje održavanja Lokalnih izbora u BiH.

– Doveli ste na zastupnike u opciju ili da podrže ovaj budžet i da bude izbora u ovoj godini, ili ne podržati Budžet i onemogućiti izbore u BiH – pojasnio je Đonlagić.

Zastupnik SDA Adil Osmanović je u ime Kluba zastupnika te stranke kazao da oni čine sve da država dobije Budžet, te je pojasnio da je ta stranka imala dva stava, ili da se usvoje svi amandmani ili da se ne usvoji niti jedan.

– Očigledno je cilj bio da se odgode izbori i da izbije kriza. Svima je jasno da neki politički faktori ne žele da se održe izbori koje bi provodio aktuelni sastav CIK-a – izjavio je Osmanović.

Kazao je da članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz SDA, Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, neće potrošiti niti jednu KM na kupovinu novih automobile i slične izdatke koji su omogućeni usvajanjem HDZ-ovih amandmana. Pojasnio je da bi neprihvatanjem usaglašenog teksta bilo dovedeno u pitanje održavanje Lokalnih izbora u ovoj godini.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut, kojeg iz SBB-a optužuju da se “lažno predstavlja” kao zastupnik Naše stranke, je optužio SDA da je “dala veto HDZ-u” u Zajedničkoj komisiji. Saša Magazinović (SDP) je optužio SDA jer su podržali prijedloge Budžeta, uprkos činjenici da bi neprihvatanje tih prijedloga značilo neodržavanje Lokalnih izbora u ovoj godini, što je mogućnost koju je SDP također fakturiše SDA-u.

– Lakše je ovdje kritizirati SDA nego HDZ i SNSD s obzirom da SDP i SDA preferiraju isto biračko tijelo – kazao je Osmanović.

Osmanović je, odgovarajući na kritike Magazinovića na račun saradnje SDA i HDZ-a, podsjetio da su Magazinović i SDP zajedno sa HDZ-om mijenjali ministre SDA, te da su sa SNSD-om i HDZ-om donijeli Zakon o prebivalištu BiH.

– SDP neće podržati Budžet. SDP neće podržati ultimatum HDZ-a – poručio je zastupnik SDP-a Zukan Helez.

Iz CIK-a BiH su, podsjećamo, 22. jula upozorili da, ukoliko se Budžet ne usvoji u narednih sedam dana, što je rok koji istječe u srijedu, Lokalni izbori neće biti održani u ovoj godini. Upravo je za srijedu zakazana nova sjednica Doma naroda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh