Politika

Šefik Džaferović: “Neka pobornici velikosrpske ideje obiđu ova mjesta i vide kako je nastala RS”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon klanjanja kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Kamičani kod Kozarca kazao je da pobornici velikosrpske ideje trebaju obići ova mjesta i vidjeti kako je nastala Republika Srpska.

Šefik Džaferović - N1info.com

Džaferović je na početku izjave kazao kako je ovo dan sjećanja na 3.176 ubijenih u Prijedoru, samo zato što nisu bili Srbi, ali i više od 32.000 osoba koje su bile u logorima.

Mnogi ljudi su ubijeni u logorima, a ono što se dogodilo, zločin u Prijedoru, je sistemski organiziran zločin, udruženi zločinački poduhvat, s ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva s ovog prostora. Ovaj zločin ima sve elemente genocida. Žao mi je što međunarodni i domaći sudovi još uvijek nisu smogli snage iako su tužilaštva išla s tim kvalifikacijama da ovo bude onako kako to zaista, a to je genocid“, kazao je Džaferović.

Dodao je kako će se boriti kako bi se na ispravan način kvalificirao zločin u Prijedoru, ali i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini te da će tragati za istinom i pravdom jer mnogi izvršioci nisu odgovarali.

Svako ko je učestvovao u zločinu morao odgovarati. Sva tijela nisu pronađena i nemamo još ljudski način da pokopamo ubijene i da oni nađu smiraj. Ovih dana i mjeseci možemo čuti da se od sagovornika velikosrpske ideologije niječe i osporava BiH. Bosna i Hercegovina se stavlja u strategiju odbrane i sigurnosti Srbije. E, pa ja tim pobornicima te velikosrpske ideološke kuhinje poručujem da kad god se zaigraju i počnu fantazirati o velikodržavnim idejama na štetu BiH da dođu u ova i ovakva mjesta da se podsjete jer znaju kako je nastajala Republika Srpska čiju samostalnost i otcjepljenje traže“, izjavio je Džaferović.

Kazao je kako su na području Prijedora učinjeni određeni pomaci, da postoji volja za gradnjom spomenika ubijenoj djeci Prijedora te da se u budžetu predviđaju značajnija sredstva prema povratnicima.

Tako se treba odnositi prema žrtvama i Bosni i Hercegovini. Takvim putem trebamo ići, a ne da prijetimo krizama, destabilizacijom, prijetnjom secesijom jer od toga nikada ništa neće biti i imat ćemo samo gubitak vremena“, zaključio je Džaferović, prenosi “Klix“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh