Politika

SNSD traži obustavu planiranja novih malih hidroelektrana u RS

Iz Kluba poslanika Demos-a predlažu da Vlada u roku od 90 dana izvrši analizu i predloži izmjene zakonskih i drugih akata, a u cilju potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana na teritoriji RS.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio je danas da Narodna skupština Republike Srpske zaduži entitetsku vladu i nadležna ministarstva, da uz učešće Komisije za koncesije, trenutno obustave razmatranje svih novih inicijativa za planiranje malih hidroelektrana u tom bh. entitetu.

Ta mjera bila bi na snazi sve dok Vlada i nadležna ministarstva u narednih šest mjeseci ne sačine prijedlog mjera kojim će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih tim ugovorom.

Zatražili su i da se uradi analiza hidropotencijala na vodotocima RS te da preispitaju i izmijene postojeći sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz ove vrste obnovljivih izvora električne energije.

Iz Kluba poslanika Demos-a predlažu da Vlada u roku od 90 dana izvrši analizu i predloži izmjene zakonskih i drugih akata, a u cilju potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana na teritoriji RS.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, o kojem danas raspravlja Narodna skupština RS, uređuje se namjena sredstava prikupljenih od koncesione naknade, a osim već propisanih, i solarna postrojenja sa foto-naponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kilovata, izuzimaju se iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Na početku današnjeg drugog nastavka redovne sjednice parlamenta poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh