Politika

Kandidatkinje na putu za Bijelu kuću: Koga će Biden odabrati za potpredsjednicu?

Promatrači očekuju da će Biden izabrati kandidatkinju za potpredsjednika da nadoknadi očite slabosti.

Joe Biden - Screenshot

Piše: Mohammed Elmenshawy

Joe Biden, bivši potpredsjednik i kandidat demokrata koji će se natjecati protiv Donalda Trumpa za poziciju predsjednika, veoma dobro zna šta znači riječ potpredsjednik, s obzirom na to da je osam godina obavljao dužnost zamjenika predsjednika Baracka Obame.

Stručnjaci su napadali Obamu dok je bio kandidat zbog toga što je previše mlad i nedovoljno iskusan u poslovima koji se tiču vanjske politike, a kritizirali su ga i zbog toga što nije poznavao kuloare glavnog grada Washingtona.

Iz tog razloga, Obama je izabrao zamjenika sa ugledom koji ima Biden kako bi kompenzirao svoje slabe tačke. Bio je mnogo stariji od njega i imao je više od četrdeset godina iskustva u Washingtonu, pored iskustva u vanjskopolitičkim pitanjima koje je vrlo respektabilno.

Promatrači očekuju da će Biden izabrati kandidatkinju za potpredsjednika da nadoknadi očite slabosti, a očekuje se da će ta kandidatkinja biti mlađa, a ne starija od njega, budući da on ima 77 godina.

Biden je svjestan da mora izabrati kandidatkinju sa kojom će biti zadovoljna sve snažnija ljevičarska struja u Demokratskoj stranci.

Bivši guverner Virginije Terry McAuliffe, koji je također bio predsjednik Nacionalnog odbora Demokratske stranke, smatra da “između Bidena i njegove zamjenice mora postojati osobna hemija”, što je vrlo važan elemenat za izbor.

Administracija “predsjednika Bidena” morat će se baviti rebalansom američke ekonomije koju je uzdrmalo širenje novog korona virusa (COVID-19), a morat će se nositi i sa posljedicama ubistva Georgea Floyda, posebno sa zakonima o reformi američke policije.

Za sada je sigurno da će Biden odabrati ženu za potpredsjednika, kako je to izjavio još u martu, a sa grupom svojih viših saradnika obavlja razgovore s velikim brojem kandidatkinja.

U nastavku upoznajte pet najizglednijih kandidatkinja raspoređenih prema šansama da budu izabrane:

Kamala Harris
Na prvom mjestu se nalazi Kamala Harris, 55-godišnja senatorka iz Kalifornije.

Izabrana je za senatorku Kalifornije 2017. godine, a prije toga je obnašala dužnost glavne državne tužiteljice u San Franciscu u periodu od 2004. do 2011. godine. Potom je obavljala dužnost ministrice pravosuđa države Kalifornija, najmnogoljudnije američke države, u periodu od 2011. do 2017. godine.

Harris je Afroamerikanka i ima indijsko-jamajčanske korijene. Rođena je u Oaklandu, a pravo je studirala na fakultetu Hastings na Univerzitetu u Kaliforniji.

Harris je treća žena koja obavlja dužnost senatora iz Kalifornije, a poznata je po tome što je usvojila važne zakone o zdravstvenim programima a ostvarila je i dobre rezultate u pomaganju ilegalnim migrantima da dobiju legalno prebivalište.

Učestvovala je u prvoj fazi predizbora za američke predsjedničke izbore, ali se rano povukla, a kasnije je izrazila svoju podršku Joeu Bidenu.

Harris slijedi tradicionalnu politiku Demokratske stranke. Jedna je od glavnih pristalica Izraela, iako se protivi izgradnji doseljeničkih naselja na područjima Zapadne obale. Također je i zagovornica nuklearnog sporazuma s Iranom, a uvijek je bila protiv prodaje oružja Saudijskoj Arabiji zbog rata koji kraljevina vodi u Jemenu i stanja ljudskih prava njoj.

Michelle Lujan Grisham
Drugo mjesto zauzima Michelle Lujan Grisham, 60-godišnja guvernerka Novog Meksika.

Michelle predstavlja sve jači glas Hispanoamerikanaca i Latinoamerikanaca u američkoj politici, čiji je udio u ukupnom broju stanovnika prošle godine iznosio 18 posto, odnosno 60 miliona ljudi.

Godinama je radila kao advokatica, a zatim je u Zastupničkom domu zastupala 1. kongresni okrug države Novi Meksiko u periodu od 2012. do 2018. godine. Od 2018. godine obnaša funkciju guvernera države i prva je Latinoamerikanka u historiji na funkciji guvernera neke američke države.

Dok je obavljala dužnost kao članica Kongresa, Michelle se fokusirala na imigracijska pitanja i javnozdravstvene programe, a nema jasno precizirana stajališta o pitanjima Bliskog istoka.

Gretchen Whitmer
Na trećem mjestu je Gretchen Whitmer, 49-godišnja guvernerka države Michigan.

Popularnost guvernerke Whitmer povećala se nakon širenja korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je zauzela stavove suprotne Trumpovim i pokazala uspjeh u suzbijanju širenja virusa.

Whitmer je započela svoju političku karijeru nakon završetka studija prava. U parlament države Michigan ušla je kao zastupnica u periodu između 2001. do 2006. Funkciju senatorke u državnom parlamentu obavljala je u periodu između 2006. do 2015. godine, a zatim je izabrana za guvernerku države.

Michigan je jedna od najvažnijih “swing” država u kojoj je Trump sa neznatnom razlikom pobijedio na izborima 2016. protiv Hillary Clinton, stoga se Biden nada da će tu odnijeti pobjedu. U tom slučaju, njegove šanse da pobjedi u utrci za Bijelu kuću bile bi znatno veće.

Whitmer se bavi pitanjima javnog zdravstva, poreznom reformom i obrazovanjem, a o vanjskoj politici nema jasna stajališta.

Susan Rice
Četvrta kandidatkinja je Susan Rice, 56-godišnja bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost.

Rice je visoka američka dužnosnica i Afroamerikanka. Obavljala je dužnost savjetnice za nacionalnu sigurnost u vrijeme mandata Baracka Obama u periodu između 2013. do 2017. godine, što ju je zbližilo s Joeom Bidenom, budući da se njen ured nalazio odmah pored ureda potpredsjednika u zapadnom krilu Bijele kuće.

Prije toga je obnašala dužnost ambasadorice svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama, a bila je i u timu istraživača u oblasti vanjske politike u prestižnom Institutu Brookings u Washingtonu. Prije toga bila je zamjenica državne sekretarke za afrička pitanja u vrijeme mandata predsjednika Billa Clintona.

Rice nema iskustva u izborima, ali mnogi smatraju da možda Obama stoji tiho iza njene kandidature. Rice slijedi tradicionalni stav Demokratske stranke o vanjskoj politici.

Ona smatra da treba ponovo nastaviti raditi na nuklearnom sporazumu s Iranom, a uprkos velikoj podršci Izraelu, Rice se zalaže za rješenje s dvije države i stava je da ne treba priznati izraelsku aneksiju novih teritorija na Zapadnoj obali.

Elizabeth Warren
Peta je Elizabeth Warren, 70-godišnja senatorka Massachusetts.

Warren je od 2012. godine na funkciji senatorke u Massachusettsu, a prije toga radila je kao profesorica na Pravnom fakultetu na čuvenom Univerzitetu Harvard. Autorica je više knjiga u oblasti ekonomije.

Warren predstavlja rastuću ljevičarsku struju u Demokratskoj stranci. Osim senatora Berniea Sandersa, Warren ima veliku podršku među omladinom i Sandersovim pristalicama.

Warren se zalaže za politike štednje po pitanju vladine potrošnje na odbranu, a izdvajanja za Ministarstvo odbrane bi smanjila za 11 posto. Također, poziva da se američke snage povuku iz područja sukoba na Bliskom istoku i da se svim Amerikancima pruži besplatna zdravstvena zaštita.

Warren se protivi izraelskoj ekspanzionističkoj politici, zalaže se za rješenje s dvije države i traži da se ponovo postigne nuklearni sporazum s Iranom.

Također, izražava protivljenje svim ugovorima o kupovini oružja koje je Washington sklopio sa zemljama Arapskog zaljeva zbog izvještaja o stanju ljudskih prava, naročito u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, zahtijevajući da se obustavi izvoz oružja toj zemlji i zbog rata u Jemenu, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh