Politika

Varhelyi pozdravio sporazum u Mostaru: Ovo je važan korak

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi pozdravio je današnji politički dogovor o izbornom zakonu za Mostar.

Oliver Varhelyi - Fena

Sporazum će, kako je naveo na svome Twitter profilu, utrti put da se općinski izbori u Mostaru održe prvi put nakon 2008. godine.

Dodao je kako je riječ o važnom koraku, budući da je održavanje izbora u Mostaru jedan od 14 ključnih prioriteta koje BIH treba ispuniti sukladno Mišljenju Evropske komisije.

Nakon što se Varhely oglasio na Twitteru, iz Delegacije EU u BiH uputili su saopćenje, odnosno zajedničku izjavu visokog predstavnika EU-a Josepa Borrella i komesara za susjedstvo i proširenje Várhelyija o političkom sporazumu o izbornom zakonu po pitanju Mostara.

Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:

Pozdravljamo današnji politički sporazum lidera o izbornom zakonu po pitanju Mostara koji bi napokon omogućio stanovnicima Mostara da nakon 12 godina ostvare svoje pravo glasa na lokalnim izborima. Sada očekujemo brzo usvajanje povezanih zakonskih amandmana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu sa propisanim procedurama, te apelujemo na vladajuću većinu da osigura sve neophodne uslove za održavanje lokalnih izbora diljem zemlje, što uključuje i usvajanje budžeta.

Održavanje lokalnih izbora u Mostaru uvršteno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Što se tiče političkog sporazuma o daljnjoj izbornoj reformi, EU ponovo naglašava potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na svom putu ka prijemu u EU.

Pitanja koja se tiču izbora trebaju se rješavati u skladu s evropskim standardima, pri tom uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju. Ne bi se trebali poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi otežali provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda. Bosna i Hercegovina također treba provesti preporuke OSCE-a / ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh