Politika

ZAŠTO SU HDZ I SNSD PROTIV IMENOVANJA CIKOTIĆA: Prije 13 godina su ga podržavali, šta se promijenilo od tada?

Selmo Cikotić strankama koje predvode Dodik i Čović nije smetao 2007. godine. Tada su SNSD-ovi i HDZ-ovi zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH glasali za imenovanje Cikotića za ministra odbrane.

Selmo Cikotić - Bljesak.info

SDA je zvanično saopštila u petak da će njen prijedlog za ministra sigurnosti BiH biti Selmo Cikotić, nekadašnji ministar odbrane BiH. Ovaj prijedlog SDA naišao je na neodobravanje od strane koalicionih partnera ove strane SNSD-a i HDZ-a BiH. Ovima prvima smeta, kako kažu zbornik koji je Cikotić pisao, a koji kako kažu vrijeđa srpski narod, ovi drugi ga povezuju sa ratnim zločinima nad Hrvatima u Srednjoj Bosni. I jedni i drugi su prije 13 godina podržali Cikotića za ministra odbrane. Šta se promijenilo od tada?

SDA nema rezervnu varijantu kada je njihov prijedlog za ministra bezbjednosti u pitanju. Selmo Cikotić je njihov kandidat i ne može se povlačiti paralela kada oni nisu podržali Mlađena Božovića za ministra, kaže Šefik Džaferović. Koalicijski partneri treba da podrže prijedlog SDA, poručuje.

“To je mjesto koje po stranačkom dogovoru pripada Stranci demokratske akcije i gospodin Cikotić će na prijedlog SDA biti imenovan”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

No da li će? Trenutno raspoloženje je takvo da Cikotić nema podršku SNSD-a i HDZ-a BiH. U SNSD mu zamjeraju da je u svom zborniku negativno govorio o Srbima, kako kaže predsjednik ove stranke, predsjedavajući Predstavničkog doma koji dolazi iz ove stranke, poručuje da se mora dogovarati.

“O tome ćemo usaglašavati u narednom periodu stavove, zavisnosti od toga kako ko razmišlja o prijedlogu gospodina Cikotića”, poručio je Nebojša Radmanović.

HDZ i HNS ne podržavaju prijedlog da Cikotić bude ministar. Prema njima Cikotić je odgovora da je za vrijeme rata držao zatočene Hrvate u Bugojnu, njihov progon i ubistva, iako sam Cikotić nikada nije odgovorao za zločine nad Hrvatima u Srednjoj Bosni.

“Kakvim bi se drugim riječima moglo opisati kandidiranje osobe koja je bila direktni sudionik Mlaćinog zamišljenog i na žalost provedenog plana etničkog čišćenja hrvatskog naroda iz Bugojna, osobe koja je znala za sve logore, ubojstva, zvjerska mučenja, ponižavanja, izgladnjavanja i tjeranja na kopanje rovova zarobljenih civila i pripadnika HVO-a, urbicid, pljačkanje, paljenje, i uništavanja hrvatske imovine i vjerskih objekata”, saopšteno je iz HNS-a.

No, Cikotić je u mandatu 2008 – 2012 u Savjetu ministara već sjedio i sa danas prisutnim SNSD-om i HDZ-om. Tada je u koaliciji SNSD-HDZ-SDA-Stranka za BiH Nikola Špirić iz SNSD-a bio predsjedavajući, a u njegovom društvu bili su Dragan Vrankić HDZ BiH, kao zamjenik predsjedavajućeg iz HDZ-a, kao i njegove klupske kolege Bariša Čolak i danas predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, Božo Ljubić uz Sredoja Novića.

Tada Cikotić nije bio problem, iako se tih godina govorilo o njegovoj navodnoj umiješanosti u ratne zločine. No jeste bilo u tom periodu zahtjeva za njegoovu smjenu od strane SNSD-a, ali ne zbog ratnih zločina, već zbog učestvovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na sahrani Rasima Delića i korišćenja prostorija Doma vojske BiH za komemoraciju, piše N1.

Procedura za izbor novog ministra je jednostavna. Stranka koja ima pravo da kandidira ministra u Vijeću ministara, u ovom slučaju SDA, prijedlog dostavlja predsjedavajućem VM Zoranu Tegeltiji.

Nakon svih sigurnosnih provjera prijedlog izglasava državni zastupnički dom. Ukoliko prijedlog ne dobije potrebnu entitetsku većinu, SDA mora predložiti novog kandidata i tako opet ukrug, prenosi Slobodna Bosna.

– To bi onda bila povreda međustranačkog dogovora i tu su onda brojne druge implikacije. ja se nadam da neće posegnuti za tim i da je ovo što čujemo u javnom prostoru da je to puštanje probnih balona – dodaje Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh