Politika

Zvizdić: “Projekti slabljenja državotvornih kapaciteta BiH neće uspjeti”

Dakle, u osnovi ovakvih blokada, kojima se entitetski, pa čak i kantonalni nivo nastoji nametnuti državnom, su projekti slabljenja državotvornih kapaciteta BiH.

Denis Zvizdić - Fena

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić izjavio je da je PSBiH kao najviši zakonodavni organ BiH u borbi protiv pandemije mogla djelovati na dva načina – kroz podršku zakonima i ekonomskim mjerama i projektima koje je u parlamentarnu proceduru trebalo dostaviti Vijeće ministara BiH, što se nije dogodilo.

Dosad iz Vijeća ministara BiH prema Parlamentarnoj skupštini BiH nije upućen niti jedan materijal te vrste, ili putem prijedloga zakona, mjera i inicijativa upućenih od strane poslaničkih klubova ili pojedinačnih zastupnika, koje smo imali na svakoj sjednici, i što uglavnom bude prihvaćeno u Predstavničkom ali nažalost ne i u Domu naroda – izjavio je Zvizdić u intervju za “Fokus“.

Kaže da je dobar primjer neusvajanje u Domu naroda izmjena i dopuna niza zakona i inicijativa, poput zakona o PDV-u, koje su imale za cilj da pomognu realnom sektoru u saniranju posljedica pandemije.

Zvizdić smatra da je začuđujuća i zabrinjavajuća činjenica da je Vijeće ministara BiH jedina vlada u regionu, Evropi i svijetu koja nije usvojila bilo kakav set zdravstvenih i ekonomskih mjera za jačanje javnog zdravlja stanovništva i sanaciju ekonomskih šteta izazvanih pandemijom.

Po njegovom dubokom ubjeđenju, suština problema nije u personalnom sastavu, jer su, kako je rekao, većina članova Vijeća ministara BiH profesionalci sa velikim radnim iskustvom, nego u činjenici da se “procesi vode i usmjeravaju iz stranaka koje ne žele jaku, stabilnu i funkcionalnu BiH“.

Dakle, u osnovi ovakvih blokada, kojima se entitetski, pa čak i kantonalni nivo nastoji nametnuti državnom, su projekti slabljenja državotvornih kapaciteta BiH, kontinuirani pokušaji dezintegracije i svođenja BiH na geografski pojam – stav je Zvizdića, koji dodaje da takvi projekti neće uspjeti, jer su probosanske snage dovoljno jake da to spriječe.

Ističe nadalje da BiH, kao i druge zemlje svijeta, nije bila spremna za krizu izazvanu pandemijom koronavirusa te dodaje kako je pandemija na vidjelo iznijela strukturalne i očito dugoročne probleme ekonomije u BiH. Umjesto projiciranog ekonomskog rasta BiH od preko tri posto u 2020. godini, sa velikom sigurnošću se može očekivati veliki pad BDP-a.

Ekonomski tokovi su usporeni ili prekinuti, najavljuje se i drugi val pandemije i situacija je, upozorava Zvizdić, vrlo ozbiljna. Zbog toga je bilo za očekivati da će svi izvršni nivoi vlasti općine, kantoni, entiteti i država donijeti brze, efikasne i dugoročne mjere za oporavak ekonomije.

Neki su to, kao što je Vlada FBiH, kao i pojedini kantoni ili općine i uradili, sa određenim nedostacima zbog nedovoljnog učešća stručne i akademske zajednice, ali većina nije. Mislim da su sada prioritet rebalansi budžeta sa fokusom na zaštitu najranjivijih socijalnih kategorija, pomoć poslodavcima i očuvanje radnih mjesta i, što je posebno važno, povećanje javne potrošnje i očuvanje obima i dinamike investicija – ocijenio je.

Govoreći o održavanju izbora, naglašava da je od krucijalne važnosti, a to je i zvanični stav SDA, da lokalni izbori budu održani, posebno u Mostaru “čiji građani napravedno više od decenije čekaju taj ‘praznik demokratije’ i konačno stavljanje u punu funkciju ekonomskih, investicionih, turističkih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i društvenih potencijala Mostara i čitave regije“.

Kada je riječ o ostavci Fahrudina Radončića i imenovanju novog ministra sigurnosti BiH, Zvizdić ističe da je Radončić vrlo odgovorno i uspješno obavljao tu funkciju, da je bio najangažovaniji ministar u Vijeću ministara BiH i na domaćoj i na međunarodnoj sceni, te je izrazio žaljenje zbog njegove ostavke.

Kao što je javnost već obaviještena, SDA je u međuvremenu, na mjesto ministra sigurnosti BiH kandidovala gospodina Selmu Cikotića, kao istaknutog i cijenjenog člana SDA koji posjeduje prepoznatljiv integritet, bogato iskustvo i potrebna znanja i vještine, i za kojeg smo sigurni da će uspješno odgovoriti izazovima i problemima sa kojima će se suočiti u svome mandatu – naveo je Zvizdić.

Govoreći o evropskom putu BiH, podsjeća da to uz NATO integracije spada u red dva najvažnija vanjskopolitička prioriteta. EU integracije, kazao je, nemaju alternativu, to jeste i mora ostati ključno opredjeljenje BiH jer je, u konačnici, to izraz volje i želje skoro osamdeset posto građana BiH.

Ako želimo oživjeti, ponovo pokrenuti i unaprijediti EU put BiH, prioritetni zadatak je da Vijeće ministara BiH, kao i drugi ustavno povezani nivoi vlasti, započnu, ubrzaju i finaliziraju mjere i aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta, koji je usvojen u 2019. godini – poručio je između ostalog Zvizdić, prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh