Politika

Čović pokušava s Nikšićem i Radončićem formirati novu parlamentarnu većinu bez SDA

Danas je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem.

Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić i Dragan Čović - Slobodna-Bosna.ba

Grupa poslanika iz SDP-a BiH, Naše stranke, Naroda i pravde, PDA, Nezavisnog bloka i A-SDA predala je Parlamentu FBiH zahtjev za smjenu Vlade FBiH. Mada ovaj zatjev nisu željeli potpisati zastupnici SBB-a i HDZ-a, zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo objavila je na Facebooku da će SBB u ovom domu podržati smjenu premijera Fadila Novalića, kao i cijele Vlade FBiH. Protiv aktuelne Vlade vjerovatno će glasati i HDZ, čiji je lider Dragan Čović prije nekoliko dana kazao da se raspala koalicija HDZ-SDA.

To, praktično, znači da će aktuelna Vlada, na čelu s premijerom Novalićem, izgubiti većinsku podršku u Parlamenti i da se nazire nova parlamentarna većina, u kojoj neće biti SDA.

S druge strane, čini se da je SDP odustao od vlastite proklamacije da neće koalirati s nacionalnim stranakama. Sada je to obećanje reduciraano samo na SDA, piše “Slobodna Bosna“.

Nije tajna da Čovićev HDZ već neko vrijeme traži “alternativno rješenje” za SDA, pri čemu prvenstveno računa na koaliciju tri stranke – SBB-a, SDP-a i Naše stranke – o čemu se neko vrijeme govorilo i nakon oktobarskih izbora prošle godine.

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a, zagovarao je to rješenje odmah nakon oktobarskih izbora. Čengić je, naime, predlagao da SDP istisne SDA i uđe u koaliciju s HDZ-om. Danas je Čengić još bliže tom rješenju. Izjavio je kako je prije 20 mjeseci istekao mandat aktuelnoj Vladi Federacije BiH, „što znači da nemaju povjerenje građana“.

“Konačno je vrijeme da predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović zakaže sjednicu na kojoj će se birati predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH, a nakon čega ćemo izabrati novu vladu, koja će biti rezultat oktobarskih izbora”, kazao je on.

Napominje kako je izglasavanje nepovjerenja najsigurniji put da odu Jelka Milićević i Fadil Novalić i ostali loši ministri.

“Jedna ministrica je podnijela ostavku, jedan ministar ima zdravstvenih problema i ne dolazi na redovne aktivnosti, jednom ministru je njegova stranka tražila da podnese ostavku. Ova vlada nema nikakav kapacitet”, zaključio je Čengić.

Zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo objavila je na Facebooku da će SBB u ovom domu podržati smjenu premijera Fadila Novalića, kao i Vlade FBiH.

“Želim kazati da SBB ne može podržavati sistemsku korupciju, kao ni kriminal direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i direktora firme ‘Srebrena malina’ Fikreta Hodžića”, kazala je Prašović-Gadžo.

Prema saznanjima “Slobodne Bosne“, nova parlamentarna većina, čiju bi okosnicu činile dvije stranke – HDZ i SDP – zainteresirana je isključivo za preuzimanje izvršne vlasti u Federaciji BiH i pojedinim kantonima, dok bi SDA velikodušno prepustili državni nivo, gdje vlast ionako ne funkcionira.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh