Politika

Saopštenje za javnost predsjedništva gradskog odbora SNSD Mostar

Predsjedništvo Gradskog odbora SNSD Mostar izražava žaljenje što i u trećem ciklusu lokalnih izbora neće biti raspisani izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Mostar - Pogled.ba

Predstavnici GrO SNSD Mostar su aktivno učestvovali u pokušaju iznalaženja rješenja koje bi dovelo do stvaranja uslova da se održe izbori u Mostaru, a koji je rezultovao predlaganjem dva modela izbora vijećnika sa gradskih područja i rješenjem za birače iz Centralne zone, ali proces nije proveden do kraja.

Neodržavanje izbora u Mostaru najviše šteti srpskom narodu jer u izbornom vakuumu kakav je trenutno na političkoj sceni Mostara, srpski narod nema nikakvog uticaja na procese u Gradu Mostaru, počevši od kreiranja pa do izvršenja budžeta grada, kadrovskih rješenja te infrastrukturnih projekata.

Još jedno odlaganje izbora u Mostaru bi pokazalo nemoć međunarodne zajednice a posebno Kancelarije Visokog predstavnika u BiH koji djelovanjem u slučaju Grada Mostara dokazuje apsurdnost svog postojanja. 2004. godine, u vrijeme uređenih odnosa u Mostaru nametnuta je Odluka o administrativnom ujedinjenju, a sada, kada su ti odnosi poremećeni već dugi niz godina, daju se preporuke i mlaki pozivi da se izbori moraju održati. Valjda je i zadnjem laiku jasno da su potezi trebali biti obrnuti.

Nadamo se da će poslanici Parlamenta BiH biti hrabriji od Visokog predstavnika i usvojiti potrebne dopune Izbornog zakona BiH koje će omogućiti CIK-u BiH da raspiše i provede izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh