Politika

Utvrđen prijedlog “koronazakona” HNK

Ponovno je istaknuto kako Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja posebno u vezi sa subvencionisanjem najnižih plata za desetak hiljada radnih mjesta u ugroženim privrednim sektorima.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona - Vlada-hnz-k.ba

Na današnjem, prvom dijelu 122. sjednice Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom (COVID-19) i podršci privredi na području HNK i uputila ga u hitnu skupštinsku proceduru.

Ponovno je istaknuto kako Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja posebno u vezi sa subvencionisanjem najnižih plata za desetak hiljada radnih mjesta u ugroženim privrednim sektorima.

Takođe, Zakonom će biti održavana poticajna politika u strateškim privrednim granama – poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, preduzetništvu, cestogradnji i dr., čime se otvara prostor za oporavkom i sprječava dalji gubitak radnih mjesta, uz očuvanje demografske slike HNK. Uz oslobađanje određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta, predviđeno je i osnivanje stabilizacijskog fonda. Pravo na subvencionisanje moći će ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tokom borbe protiv pandemije, uz uslov da imaju izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plate i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada. Najniže neto plate bit će subvencionisane od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

Na drugom dijelu sjednice, Vlada raspravlja o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2020. godinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh