Politika

Ramiz Salkić: “Licemjerno je slaviti Dan pobjede nad fašizmom i veličati zločince”

Licemjerno je istovremeno slaviti Dan pobjede nad fašizmom i veličati zločince i negirati genocid – kazao je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Ramiz Salkić - Blogspot.com

Danas, kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom, svjedoči se, kaže, da fašizam nije u potpunosti pobijeđen 1945. godine, piše “Fena”.

Fašizam se upravo 9. maja 1992. godine ukazao u svom najgorem obliku. Nevini ljudi su strijeljani samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere – rekao je Salkić, saopšteno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Licemjerno je, smatra, da se danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom, znajući sta se sve dešavalo tokom agresije na našu zemlju na teritoriji koja se danas naziva entitet RS.

Vlast koja negira zločine i sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta i po njihovim imenima daje nazive javnim ustanovama, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Ova vlast osuđenike za genocid i udruženi zločinački poduhvat nagrađuje i daje im odlikovanja. Mi danas odavde iz Glogove poručujemo da to dvoje ne može zajedno. Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid – dodao je Salkić.

On je u bratunačkom naselju Glogova prisustvovao obilježavanju 28. godišnjica zločina u ovom mjestu.

Predstavnici udruženja žrtava i vlasti su položili cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije, a potom su posjetili lokalitet masovne grobnice, koja je udaljena nekoliko stotina metara.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila, navodi se u saopćenju iz Salkićevog kabineta.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor u Osnovnoj školi ‘Vuk Karadžić’, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena. Tokom agresije, prema dostupnim podacima, ukupno su ubijena 422 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 134 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u našoj zemlji.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine.

Salkić je rekao da porodice svih nevinih žrtava očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina.

Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno. Tražimo da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992.

Mi ih srećemo svakoga dana, dok se slobodnu šetaju u entitetu u kojem sistem veliča i nagrađuje zločince, a tužilaštva i druge agencije ne rade dosljedno svoj posao. Niko ne treba da se nada, niti da očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde i kazne za zločince – kazao je Salkić.

Uprkos svemu, mještani Glogove su, nakon teških zločina, kako je rekao, hrabro branili svoju domovinu.

Važno je istaći da mi, kao pripadnici Armije RBiH, uprkos genocidu nad našim narodom, nismo činili organizovane teške zločine. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat i to se treba uvijek i na svakom mjestu istaći, a posebno danas ovdje u Glogovoj – kazao je potpredsjednik Salkić.

Obilježavanje je održano u okviru manifestacije ‘Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh