Politika

U RS ukinuta zabrana napuštanja mjesta prebivališta tokom vikenda

Pojasnio je da je nošenje zaštitne maske obavezno na javnoj površini, zbog sprečavanja širenja infekcije izazavne koronavirusom.

Alen Šeranić - RTRS.tv

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj (RS) Alen Šeranić potvrdio je danas da je Štab za vanredne situacije u bh. entitetu RS stavio van snage raniju mjeru zabrane kretanja građana izvan mjesta prebivališta u dane vikenda.

Pojasnio je da je nošenje zaštitne maske obavezno na javnoj površini, zbog spriječavanja širenja infekcije izazavne koronavirusom.

Na sjednici Štaba usaglašena je i nabavka 50.000 brzih antigenskih testova, a za tu aktivnost zadužen je Institut za javno zdravstvo.

Razgovarali smo i o obavljaju dezinfekcije u poslovnim subjektima i kod preduzetnika i oni treba da se vode uputstvom Instituta za javno zdravstvo – naglasio je Šeranić na konferenciji za novinare.

On je potvrdio i da je definisana jasna procedura u vezi sa ulaskom stranih državljana u RS, zbog poslovnih obaveza, a kojom je predviđeno izdavanje rješenja od nadležne inspekcije.

Taj zaključak je, kaže, usaglašen sa Federacijom BiH, a odnosi se na buduću odluku Vijeća ministara u vezi sa dolaskom stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama u BiH.

Da bi strani državljanin dobio rješenje potrebno je da ima potvrdu o negativnosti testa na virus koronu, koja ne smije biti starija od 48 sati, kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da posjeti – pojasnio je on i dodao da bi se na taj način omogućila poslovna djelatnost stranih državljana, koji imaju kompanije u RS, odnosno BiH, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh