Politika

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada

U prvih 100 dana svog rada Vijeće ministara BiH provodilo je aktivnosti na ispunjavanju 39 od ukupno 209 obećanja koliko ih je dalo 6 partija na ovom nivou vlasti uoči posljednjih Općih izbora 2018. godine.

Vijeće ministara BiH - News-blic.com

U ovom periodu niti jedno dato obećanje nije ispunjeno u potpunosti, pokazao je to monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti na državnom nivou koji provodi inicijativa Istinomjer.

Vijeće ministara BiH formirano je tek 23. decembra 2019. godine, od strane šest političkih partija, skoro 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora u oktobru 2018. godine: Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS). Tokom prvih 100 dana svog rada Vijeće ministara BiH održalo je tek četiri redovne i osam vanrednih sjednica, od kojih je šest održano u periodu nakon 5. marta, kada je u BiH registrovan prvi slučaj zaraze novim koronavirusom.

Najviše obećanja na ovom nivou vlasti u svojim programima dali su SDA (89) i DF (87), dok su ostale partije dale mnogo manji broj obećanja: SBB (11) , HDZ BiH (9), DNS (9) i SNSD (4). Najviše obećanja sa ocjenom započeto u prvih 100 dana rada Vijeća ministara imaju SDA (16) i DF (15); HDZ BiH i SBB imaju po tri, dok je po jedno obećanje SNSD-a i DNS-a dobilo istu ocjenu.

Važno je napomenuti da SNSD nije imao program za Opće izbore 2018. godine te je njihova obećanja Istinomjer prikupio tokom izborne kampanje iz javnih istupa zvaničnika ove stranke. Inače četiri obećanja ove partije odnose se na odbijanje daljeg napretka ka članstvu u NATO savezu, ukidanje ureda Visokog predstavnika u BiH kao i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Najviše obećanja dato je u oblasti Ekonomije (85), a slijede oblasti Državnog uređenja sa 45 i Spoljna politika sa 38 datih obećanja. U oblasti Pravne države Istinomjer prati realizaciju 28 obećanja, dok je najmanje obećanja iz izbornih programa partija koje učestvuju u radu Vijeća ministara BiH vezano za oblasti Obrazovanja (8) i Socijalne politike (5), u kojima se u prvih 100 dana rada nisu provodile nikakve aktivnosti, te su i sva obećanja u pomenutim oblastima dobila ocjenu “nije započeto”.
U ovom periodu Vijeće ministara BiH najviše je radilo na realizaciji obećanog u oblastima Spoljne politike i Ekonomije.

U oblasti Spoljne politike Vijeće ministara BiH je provodilo aktivnosti koje su uticale na 21 obećanje, te su ona ocijenjena kao započeta. Među njima se našlo više obećanja o saradnji sa NATO savezom, obećanja koja se odnose na saradnju sa dijasporom, ali i obećanja o saradnji sa susjednim državama na polju sigurnosti. Od obećanja na kojima nisu provođene aktivnosti mogu se izdvojiti rješavanje problema putnih isprava i olakšavanje poslovanja sa Kosovom, uspostava Ministarstva za dijasporu u okviru Vijeća ministara BiH, usvajanje Strategije i Zakona o saradnji sa iseljeništvom i druga.

U oblasti ekonomije 11 obećanja ocijenjeno je kao započeto, a među njima su se našla obećanja o nastavku izgradnje koridora Vc, nastavaku procesa strukturnih prilagodbi i reformi u ekonomskom sistemu, povećanju državnog Budžeta, ulaganju u infrastrukturu, ali i druga. Međutim, veći dio obećanja u ovoj oblasti, njih 74 dobilo je ocjenu “nije započeto”, a neka od tih obećanja su uvođenje diferencirane stope PDV-a, formiranje fonda za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, osiguranje pune ravnopravnosti stranih i domaćih investitora, donošenje zakona o koncesijama kao i Zakona o javnim dobrima, usvajanje Zakona o turizmu, ali i usvajanje brojnih strategija.

Pet obećanja u oblasti Pravne države ocijenjeno je kao započeto, a među njima se našlo i obećanje o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, s obzirom da su klubovi poslanika SNSD-a i HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u februaru 2020. godine u proceduru uputili Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

U ovoj oblasti provođene su aktivnosti na povećanju transparentnosti javnih nabavki, poboljšanju položaja žena i mladih, ali i na uvođenju principa kriznog planiranja i upravljanja kriznim situacijama.

Dva obećanja u oblasti Državnog uređenja koja su ocijenjena kao započeta su obećanja o podizanju transparentnosti javne uprave i njenom otvaranju za građane.

Monitoring Istinomjera pokazao je da Vijeće ministara BiH u prvih 100 dana svog rada nije provodilo aktivnosti na realizaciji većine datih obećanja, ali i da su provođene aktivnosti koje tek u manjoj mjeri doprinose konačnoj realizaciji obećanog. Period nakon samog formiranja vlasti na državnom nivou bio je obilježen političkim blokadama, koje su tek u određenoj mjeri suspendovane nakon pojave pandemije novog koronavirusa u BiH. O tome koliko je Vijeće ministara zaista bilo aktivno najbolje govori podatak da su u prvih 100 dana rada održane tek četiri redovne sjednice ovog organa izvršne vlasti u zemlji, prenosi “Istinomjer.ba“.

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada – PR / Haber.ba

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada – PR / Haber.ba

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada – PR / Haber.ba

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada – PR / Haber.ba

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada – PR / Haber.ba

Monitoring Istinomjera: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada – PR / Haber.ba


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh