Politika

Populisti i pandemija: Nedostaju žrtveni jarci

Desni populisti su u Evropi za sve probleme okrivljavali izbjeglice. Ali, za pandemiju ne mogu svaliti krivicu na njih, iako su migranti do sada bili dežurni krivci za sve.

Koronavirus - Avaz.ba

Dok političari, eksperti i stanovništvo pokušavaju usporiti širenje koronavirusa, desničarsko-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) bavi se sama sa sobom. Tako je ova partija iz svojih redova isključila Wolfganga Gedeona, koji je zbog svojih antisemitskih izjava dugo na udaru kritike. Vrh AfD je Björna Höckea prisilio da djeluje i ukine to stranačko krilo. Međutim, Höcke i njegova uticajna mreža ostaju u redovima AfD-a.

U vremenima izbijanja korona-krize Alternativi za Njemačku uglavnom nedostaje ideja. Vrh ove partije doduše već dugo traži zatvaranje svih granica, ali to u vremenima krize, kako se čini, ne može da impresionira mnogo ljudi. Momentalno ova partija u Njemačkoj uživa popularnost kod 10 posto građana.

Lizalo koje kruži od usta do usta

U društvenim mrežama i medijima ova partija ne može više diktirati teme. AfD-političar Georg Pazderski pokušao je voditi polemiku sa mladim ljudima a posebno aktivistima pokreta Friday-for-Future (FFF), koji navodno nemaju obzira prema rizičnim kategorijama stanovnišva kada je u pitanju pandemija koronavirusa. S tim u vezi, Pazderski je podijelio video, u kojem se vidi kako mladi jedan drugom daju lizalo, koje kruži od usta do usta. Problem u svemu je što video sa lizalom u ustima ne potiče iz Njemačke i što je star 5 mjeseci. Pored toga Friday for Future (FFF) odavno je otkazao sve demonstracije u pogledu zaštite klime i pozvao na solidarnost sa posebno ugroženim grupama stanovništva u borbi protiv koronavirusa.

Malo osjećaja za solidarnost pokazala su u nedjelju (22.3.2020.) dva funkcionera AfD, koji su se na twitteru šprdali sa činjenicom da njemačka kancelarka mora u karantin. Jedan AfD-ovac i član pokrajinskog parlamenta je napisao: “Merkel u karantin! Bolje bi bilo strpati je iza rešetaka. Ali dobro, ovo je barem početak! Nakon žestoke kritike, ova twitter-poruka je nestala a taj isti pokrajinski AfD-političar je izjavio da njen sadržaj ne održava njegovo mišljenje.

Pogrešan citat

Ozloglašene stranice na kojima se šire lažne vijesti (Fake-News) poput “Anonymousnews Russland” ne ustručavaju se da politički instrumentaliziraju pandemiju. Tako su anonimni pokretači ove stranice stavili Angeli Merkel u usta izmišljeni citat, u kojem joj se podmeće da je rekla kako su otvorene granice važnije od ljudskih života.

No, u odnosu na slične akcije i citate od ranije, ovaj put je očekivana reakcija izostala. Odgovor je bio zanemarljiv, pokazuje jedna analiza. “Režim Angele Merkel”(kako oni uobičavaju reći) i njemačka izbjeglička politika se u vremenima svjetske zaraze koronavirusom očito se ne mogu okriviti i proglasiti žrtvenim janjcem za novonastalu krizu.

Populisti pod pritiskom

U SAD-u je Donald Trump izložen žestokoj kritici, jer je dugo vremena tvrdio da je širenje koronavirusa pod kontrolom. U Brazilu je predsjednik desno-ekstremističke orjentacije Jair Bolsonaro čak tvrdio kako je korona ništa drugo do bajka. Nekoliko dana nakon toga mora se testirati, jer je imao kontakt sa jednom inficiranom osobom.

Britanska vlada sa Borisom Johnsonom na čelu je također pod snažnim udarom kritičara, jer je najprije bila suzdržana u pogledu uvođenja mjera koje se odnose na “Social Distancing”- socijalno distanciranje, iako se zna da je zdravstveni sistem u Velikoj Britaniji posebno ranjiv.

Traži se objektivnost

U aktuelnoj krizi mnogi ljudi očito traže objektivne informacije bazirane na naučnim saznanjima a ne alternativne činjenice i kreiranje političkog raspoloženja. Procjene virologa i naučnika su tražene kao nikada do sada. Kruže doduše i lažne informacije ali one se hrane glasinama a ne političkom propagandom.

Koliko dugo će sve ovo potrajati, niko ne zna. Društvo, koje se sedmicama nalazi u vanrednom stanju, moglo bi -kada proradi strah, ljutnja i frustracija- biti plodno tlo za dezinformacije.

EU upozorava od opasnosti ruske propagande

EU već upozorava kako ruski i Kremlju prijateljski nastrojeni mediji dezinformacijama pokušavaju dodatno zaoštriti krizu. Šire se izvještaji koji imaju za cilj da unište povjerenje u vlade i nacionalne zdravstvene sisteme.

EU-Projekat „East StratCom Task Force” je u protekla tri mjeseca zabilježio više od 110 slučajeva širenja dezinformacia u kontekstu pandemije. Ti primjeri su karakteristični za strategiju pojačavanja podjele, sijanja nepovjerenja i zaoštravanja krize, kaže se u studiji, izrađenoj u okviru ovog EU-Projekta.

Ruska propaganda

U Rusiji mediji govore o teorijama zavjere, po kojima je virus razvijen u SAD-u kao biološko oružje. Pored toga u fokusu tamošnjih sredstava informisanja je često širenje virusa u drugim zemljama. Oni pokazuju prazne gradove, prazne supermarkete, nedostatak medicinske opreme i aparata u bolnicama na Zapadu. Istovremeno tvrde kako je u Rusiji sve pod kontrolom.

Ali virus se širi i u Rusiji. Vlada je poduzela razne mjere i mora se pobrinuti da Zdravstveni sistem, ukoliko se naglo poveća broj inficiranih, ne kolabira. Službeno je u ogromnoj Rusiji zabilježeno tek nekoliko stotina inficiranih koronavirusom. Ali analitičari i eksperti smatraju da ta brojka nije realna. Rusku propagandu, koja se očitava u poruci da ruska država -za razliku od drugih zemalja- drži sve pod kontrolom, mogla bi ubrzo sustići stvarnost, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh